Werelddag zonder tabak - 31 mei

Elk jaar, op 31 mei, is er de Werelddag zonder Tabak. Dat is het moment om burgers te sensibiliseren over de gevolgen van roken. Want onderzoek heeft aangetoond dat massale belangstelling op een piekmoment, zoals de werelddag, werkt. De Werelddag zonder Tabak is traditioneel een moment om stil te staan bij de gevolgen van roken. Ruim de helft van de mensen die blijven roken, sterft aan de gevolgen hiervan. Rokers sterven gemiddeld ongeveer 10 jaar eerder dan niet-rokers.

Tabakstop

Bij Tabakstop kan je gratis terecht voor informatie over roken en verslaving, telefonische coaching bij het stoppen met roken en opvolging tijdens en nadat je bent gestopt. Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. In België sterven elk jaar gemiddeld 50 mensen per dag aan de gevolgen ervan. Uit onderzoek blijkt dat rokers meer kans maken op een geslaagde rookstoppoging als ze gebruik maken van professionele ondersteuning. 

Hoe stoppen met roken?

Veel rokers stoppen met roken op eigen houtje, maar niet iedereen slaagt hierin. Iedereen reageert anders op verslaving en soms heb je gewoon hulp nodig. Heb jij ook al meermaals geprobeerd zonder resultaat? Geen nood. Uit elke rookstoppoging zijn lessen te trekken voor de volgende keer. Met externe hulp kan je je slaagkansen vergroten. Gebruik ze dus!

Hoe volhouden?

Stoppen met roken is één ding, het blijven volhouden niet meer te roken is nog iets anders. Het is belangrijk dat je gemotiveerd blijft. Wat helpt is te focussen op de voordelen die je ervaart van het niet-roken, en trots op jezelf te zijn omdat je nog steeds niet rookt. Zo blijf je gemotiveerd om ook in lastige situaties niet naar een sigaret te grijpen. Uiteindelijk zal het je geen moeite meer kosten om niet te roken. En gelukkig maar, want niemand heeft een aangeboren behoefte om te roken!