Wekelijkse korte keten markt

Sinds juni 2022 organiseert het gemeentebestuur een wekelijkse korte keten markt. Deze markt vindt elke woensdag van 8 tot 13u. plaats op het Laagdorp. Deze markt biedt een gemengd aanbod van streekeigen Haspengouwse producten van de korte keten. Je kan hier dus rechtstreeks van onze lokale boeren en producenten kopen.

Via het burgerparticipatieplatform doemee.alken.be konden onze inwoners stemmen op een naam voor de Alkense korte keten markt. Om ons Alkens dialect in leven te houden, waren het merendeel van de keuzemogelijkheden opgesteld in het Alkens dialect. De naam met de meeste stemmen was ‘Leigduerp mèjt’.
De communicatie van onze markt zal verlopen via ‘De boer op! Leigduerp mèjt.'
Het platform ‘De boer op!’ is een samenwerking met enkele Haspengouwse gemeenten. Meer informatie hierover vind je op deboerop.be.

Wat is korte keten?

Korte keten betekent rechtstreeks bij de boeren of producenten kopen. Op die manier kunnen landbouwers of producenten de prijs en het aanbod zelf bepalen. Korte keten heeft dan ook alleen maar voordelen. Ten eerste eet je volgens de seizoenen, wat minder impact op onze natuur heeft. Het komt daarnaast je gezondheid ten goede, want de seizoensgebonden fruit en groenten bevatten de vitamines die je op dat moment nodig hebt. Verder betaal je een eerlijke prijs, omdat er geen winstmarges naar tussenpartijen gaan. Het is ten slotte veel smakelijker doordat het in het seizoen geteeld is en je leert daarbovenop je boeren weer kennen. Meer informatie vind je op alken.be/korte-keten-in-de-kijker.

Wekelijks afhaalmoment

Er is ook een wekelijks afhaalmoment van de korte keten en dit elke dinsdagavond van 19 tot 20u. in gc Taeymans, Laagdorp 29 te Alken. Meer informatie en hoe je kan bestellen, vind je op alken.be/afhaalpunt-korte-keten.

Informatie & inschrijvingen marktkramers

Alle informatie vind je in het gemeentelijk reglement ambulante activiteiten bij de downloads.
Je vindt er ook het aanvraagformulier voor een standplaats op de openbare markt.

Let op: Enkel aanbieders van streekeigen Haspengouwse producten van de korte keten zijn toegelaten.

Stel je kandidaat door het aanvraagformulier volledig ingevuld te bezorgen via een van onderstaande mogelijkheden: 

  • Per mail, per duurzame drager naar lokale.economie@alken.be.
  • Per post, postdatum geldt als indieningsdatum naar dienst lokale economie, Hoogdorpsstraat 5, 3570 Alken.
  • Per aangetekende zending naar dienst lokale economie, Hoogdorpsstraat 5, 3570 Alken.

Meer info

Dienst lokale economie, T 011 59 99 79