Wegwijs in wandelparadijs Alken

In Alken valt er heel wat te beleven voor wandelliefhebbers: korte en langere wandelingen, wandelingen voor zowel jonge als ervaren wandelaars, wandelingen die opgebouwd zijn rond een bepaald thema of
activiteit, enzovoort. Wil je graag wat meer info over een bepaalde wandeling in Alken? Dan kan je tijdens de openingsuren terecht bij Dienst Vrije Tijd voor een woordje uitleg of één van de (gratis) wandelgidsen.

Je kan hieronder onze wandelkaarten downloaden. De 'Verborgen Moois: Herkbeemden'-wandeling is een een route waarvan je de wandelgids kan kopen bij de Dienst Vrije Tijd of op wandeleninlimburg.be .

Volksspelenwandeling

Vertrek op wandeltocht (3,5 km) vanuit het parkje tegenover het gemeentehuis en speel onderweg 6 spelletjes uit onze trolley. Deze kan je gratis uitlenen bij Dienst Vrije Tijd (aan het parkje), ook voor een weekend.

Op stap door Herk en Mombeek

Op Open Monumentendag verschijnt de nieuwe wandelgids voor de Herk- en Mombeekvallei. Dit boekje toont met tekst en (film)beelden wat veelal verborgen blijft: het rijke planten- en dierenleven en het boeiende verleden van deze Haspengouwse beekvallei. Een verhaal in vele lagen, dat je met al je zintuigen kan beleven. De wandelgids volgt de rode route met pijltjes van Natuurpunt (8 km bij vertrek in de Koutermansstraat 1). Het boekje is vanaf 12 september beschikbaar.

Toegankelijkheidswandelingen

Dankzij het Burgerbudget kwam er in St.-Joris en in Terkoest een burgerproject tot stand rond toegankelijke wandelingen. Het resultaat is een wandeling in Terkoest en St.-Joris van respectievelijk 2,8 km en 2,6 km, toegankelijk voor rolstoelen, rollators en buggy’s. De wandelingen starten aan de kerk en zijn aangeduid met witte pijltjes op de straat. Eens de werken in de speeltuin wat verder gevorderd zijn, zal er ook een toegankelijkheidswandeling zijn in het centrum van Alken.

Verborgen Moois: Herkbeemden

Vanaf de parking aan sporthal De Alk kan je de houten pijlen volgen van de Herkbeemden wandeling (10 km), die Alken en Wellen verbindt. De rivier de Herk slingert er als een groen lint door het landschap en rijgt twee gebieden aan elkaar: de Grote Beemd in het noorden en de Broekbeemd in het zuiden.

Gelukswandeling

Deze wandeling is gebaseerd op de nieuwe geluksdriehoek en helpt je met vragen zoals “Wat maakt jou gelukkig?” of “Wat is dat precies, je gelukkig voelen?”. Op deze wandeling zijn er 8 stopplaatsen die je herkent aan het bordje met een QR-code. Elke QR-code brengt je naar een vraag of een tip rond het verhogen van je mentaal welbevinden. De wandeling start aan Parking Kapittel in de Hoogdorpsstraat, is aangeduid met zeshoekige bordjes met blauwe voetjes en telt 4 000 stappen. Mag het iets meer zijn?
Dan kan je vanaf 't Kapittel ook de roze voetjes volgen voor een wandeling van 10 000 stappen.

Bosdierenwandeling

Aan het Wissenboske in Terkoest kan je een wandeling doen op maat van kinderen tussen 4 en 8 jaar. De route is 1,4 km lang en leidt je langs houten bosdieren met bijhorende weetjes en opdrachten.

Fruitwandeling

De bewegwijzerde wandeling vertrekt in de Bisschopsweyerstraat ter hoogte van huisnummer 37. Volg de rode (fruit)pijltjes over een afstand van ongeveer 8 km en je wandelt langs plantages in Alken, Zepperen en Wellen en komt terug via de Pleinstraat.