Het Vuilnisbakkenplan
Straatvuilnisbakken zijn een efficiënt wapen in de strijd tegen zwerfvuil. Een vuilnisbak alleen volstaat natuurlijk niet. De juiste plaatsing en tijdige lediging zijn eveneens cruciaal in de wens naar een propere omgeving. Als je onderweg iets eet of drinkt, wil je graag de verpakking kwijt in de nabije omgeving. Dit lukt niet altijd omdat de vuilnisbak volgepropt is met afval dat daar niet thuishoort, zoals bijvoorbeeld huisafval. Afval in zakjes belandt in of naast de straatvuilnisbak. Dit levert geen fraai straatbeeld op.
Samen met Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG besliste gemeente Alken in 2023 een vuilnisbakkenplan op te stellen. Zo’n vuilnisbakkenplan bestaat uit het inventariseren het registeren en evalueren van het gebruik van de vuilnisbakken om hier de nodige gevolgen aan de koppelen. De toepassing Mijn Mooie Straat van Mooimakers bood hier de ideale ondersteuning. De gegevens zoals de capaciteit, de vullingsgraad en of er al dan niet sluikstort aanwezig is, kon eenvoudig ingegeven en snel verwerkt worden.
"Met dit vuilnisbakkenplan hopen we de strijd tegen het zwerfvuil opnieuw een duwtje in de rug te geven. Hou je papiertje, kauwgom of blikje bij tot de volgende vuilnisbak op jouw pad. Alleen samen kunnen we voor een nettere stad en omgeving zorgen waar het aangenaam wonen is voor iedereen!"
Zo controleerde en onderzocht de gemeente Alken de inhoud van alle 141 vuilnisbakken op het grondgebied. Het vuilnisbakkenplan resulteerde uiteindelijk in de verwijdering van vuilnisbakken waar herhaaldelijk een vaststelling was van sluikstort en die nauwelijks benut werden.
"Door het efficiënter inzetten van onze vuilnisbakken, willen we komaf maken met het misbruik in onze strijd naar een propere omgeving"
Vuilnisbakken in wandelgebieden
De gemeente heeft zijn vuilnisbakkenplan bekeken met Mooimakers en beslist geen vuilnisbakken bij te plaatsen aan wandel- en fietswegen (bos- en natuurgebieden). Dat is een bewuste keuze en heeft een paar goede redenen:
- Afval hoort immers niet thuis in de natuur.
- Vogels en knaagdieren duiken in vuilnisbakken om etensresten te vinden. Ze trekken het afval er weer uit, waardoor er zwerfvuil rond de vuilnisbakken ontstaat.
- Vuil trekt vuil aan. Boswachters en natuurbeheerders leerden dat vuilnisbakken in natuurgebieden extra afval aantrekken en het afvalprobleem niet oplossen. Bij volle vuilnisbakken belandt afval dikwijls naast de vuilnisbak.
- In een bos is er weinig sociale controle. Ook dat zorgt ervoor dat mensen makkelijker hun afval naast een vuilnisbak achterlaten.
- Vuilnisbakken in bossen zijn moeilijker bereikbaar waardoor het een erg arbeidsintensieve taak is om de vuilnisbakken te ledigen.
- Een vuilnisbak in een bos lost het zwerfvuilprobleem dus niet op. Neem daarom altijd je afval weer mee naar huis of stop je eten en drank in herbruikbare doosjes en flessen.
- Ook zakjes met hondenpoep horen niet thuis in de natuur. Neem ze daarom altijd mee naar de dichtstbijzijnde vuilnisbak.
- Natuur en Bos vraagt met aandrang om geen zakjes met hondenpoep in de natuur achter te laten. Zakjes moet je meenemen naar de dichtstbijzijnde vuilnisbak of naar huis. Op die manier help je mee de natuur proper te houden.