Volle rollen oude afvalzakken? Inruilen kan tot eind maart 2022

Gepubliceerd op maandag 1 nov. 2021 om 8.21u.
Door een nieuwe wetgeving en de start van Optimo worden verschillende soorten afvalzakken vanaf volgend jaar niet meer aanvaard.

Limburg.net wil inwoners die nog volledige rollen zakken hebben tegemoetkomen, en ruilt deze van 1 december 2021 tot en met 31 maart 2022 in voor nieuwe zakken.

Gerecycleerd én steviger

De wissel in zakken komt er omwille van twee redenen. Zo zijn de oude zakken gemaakt van nieuwe grondstoffen. De nieuwe zakken daarentegen bevatten gerecycleerd plastic. Ze voldoen daarmee aan de Vlaamse wetgeving die bepaalt dat afvalzakken voor 80% uit gerecycleerd materiaal moeten bestaan.

De nieuwe zakken zijn bovendien ook steviger. Dat was vroeger al eens een probleem, voornamelijk bij de tuinafvalzakken. Die waren composteerbaar en dus fragieler. Dat is niet erg bij een inzameling per afvalsoort, maar bij Optimo mogen de zakken niet scheuren. Binnenkort zijn alle zakken van plastic. “Dat plastic wordt zoveel mogelijk ook opnieuw gerecycleerd tot nieuwe afvalzakken. Op die manier maken we de cirkel rond”, vertelt voorzitter Luc Wouters. “De stevigere zakken zijn ook belangrijk voor Optimo. In 33 gemeenten zal vanaf 2022 1 ophaalwagen alle afvalzakken tegelijk ophalen. Zo kunnen we maximaal recycleren.”

Hou rekening met volgende zaken bij het omruilen:

  • Het is niet mogelijk om een aangebroken rol afvalzakken om te ruilen. Het is dus niet mogelijk om twee zakken om te ruilen tegen twee nieuwe zakken.
  • Je kan enkel één rol afvalzakken tegen een gelijkaardige rol omruilen. Het is niet mogelijk om een rol om te ruilen naar een andere type rol. Een voorbeeld: het is niet mogelijk om één rol kleine  bordeaux huisvuilzakken om te ruilen tegen twee rollen pmd-zakken. Eén rol grote bordeaux huisvuilzakken wordt omgeruild naar één rol grote grijze huisvuilzakken. 
  • Pmd-zakken met zwarte lintjes kunnen na 1 januari 2022 ook niet meer naar het recyclagepark gebracht worden. 

Waar kan je de oude rollen omruilen?

Je kan terecht in het recyclagepark van Limburg.net, Groenmolenstraat 24B.

Meer info en een overzicht