Doorsteken, steegjes en fietsverbindingen, maar evengoed bospaden en veldwegen zijn allemaal trage wegen. Voornamelijk voetgangers en fietsers zijn er de baas. We vinden ze overal in Alken: in de dorpskernen, tussen de wijken en doorheen de open ruimte. Het zijn vaak korte, snelle en veilige verbindingen tussen jouw thuis en de school, het werk of de winkel. Trage wegen verhogen ook de natuurbeleving, bevorderen gezonde ontspanning en maken deel uit van ons erfgoed. En ze bieden ruimte voor ontmoeting, om te spelen en leiden je langs verrassende plekken in de gemeente.
Op 28 maart 2023 ging het tragewegenproject van start met een vorming ‘inventariseren van trage wegen’ in en rondom het St.-Jorisheem. In de weken en maanden nadien, gingen verschillende vrijwilligers op pad om de toestand van de trage wegen op te tekenen. Een hele klus waarbij de terreinkennis van de deelnemers onmisbaar was!
De komende periode willen we, samen met Trage Wegen vzw, verder werken aan een toekomstbeeld voor onze trage wegen. Ook jij kan helpen bij de opmaak van dit tragewegenplan. Zo zijn we benieuwd naar jouw frequente bestemmingen, veelgebruikte trajecten en mogelijke verbeterpunten voor wandelaars en fietsers. Op 17 oktober 2023 werd een werktafel georganiseerd waarbij de resultaten van de inventarisatie voorgesteld werden en samen rond de kaart werd gebrainstormd over een wensbeeld voor de Alkense trage wegen.
Op 29 augustus 2024 werd het beleidskader voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad.
Dit beleidskader vormt een visie en leidraad voor de gemeente om gericht beslissingen te kunnen nemen in het kader van de uitbouw van een volwaardig traag netwerk in Alken. Het werpt een licht op de troeven m.b.t. trage wegen en speelt in op kansen en toekomstperspectieven op het vlak van actieve mobiliteit voor de gemeente.
De fundamenten van dit beleidskader zijn de trage wegen: alle wegen, paden of routes die in principe niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsers voelen er zich thuis en bepalen het ritme.
Wensbeeld
Het wensbeeld is een gebiedsdekkend streefbeeld op lange termijn en vormt een leidraad voor de versterking van trage wegen. Zes eigenschappen dienen als graadmeter voor die kwaliteit: de samenhang, de fijnmazigheid, de multifunctionaliteit, de gelaagdheid, de mate waarin het netwerk ontsloten is en de flexibiliteit van het netwerk.
Het wensbeeld is een indicatie van een wenselijke verbinding tussen twee punten en vormen geen directe aanleiding tot realisatie. Het houdt dus geen beslissing in over het juridisch statuut of de exacte ligging van individuele verbindingen. Het wensbeeld is richtinggevend en dynamisch en kan wijzigen in functie van realisaties en toekomstige opportuniteiten.
Operationele beleidskeuze: een opstap naar actie
Met de operationele beleidskeuze wordt het mogelijk gemaakt om het wensbeeld stapsgewijs verder uit te werken.
De operationele beleidskeuze voor Alken is ‘Verbinding kernen en buurgemeenten’
Binnen deze operationele keuze wordt de ruggengraat van het traag netwerk (langeafstandswegen en verbinders) gescreend op knelpunten en missing links. Zo kan er stap voor stap, of weg per weg, gewerkt worden aan het versterken en optimaliseren van het traag netwerk. In een latere stap zouden de mazen van het netwerk dan kunnen doorontwikkelen tot aangename, lokale wandellussen langs de verschillende woonkernen, beekvalleien en openruimtegebieden in Alken en daarbuiten.
Dit ontwerp-beleidsplan incl. alle bijlagen zal binnenkort onderworpen worden aan een openbaar onderzoek. Gedurende deze periode kan iedereen een bezwaar indienen.
Na sluiting van het openbaar onderzoek zullen alle bezwaren individueel behandeld worden met het oog op de vastlegging van het definitief beleidskader in 2025.