Valentijnsactie 2024: laat je huiskat steriliseren/castreren

Deze Valentijnsactie is een onderdeel van de Limburgse zwerfkattenaanpak.

Om het aantal zwerfkatten onder controle te houden, wordt er al jaren een diervriendelijke zwerfkattenaanpak uitgevoerd. Gewoon wegvangen lost het probleem niet op. Door het weghalen van katten uit een bepaalde omgeving, ontstaat er een omgeving met voldoende voedselvoorraden, waardoor andere katten uit de omgeving de leegte opvullen. Zie je een zwerfkat lopen, maak meteen melding bij de milieudienst. Snel reageren is de boodschap want katten vermenigvuldigen zich zeer snel.

Dweilen met de kraan open

De zwerfkattenaanpak is effectief maar enkel sluitend als ook katteneigenaars hun verantwoordelijkheid nemen. Anders blijft het dweilen met de kraan open… Tussen de vele zwerfkatten zitten helaas ook nakomelingen van gewone huiskatten. Een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van 5 maanden. De cijfers liegen er niet om: in 2021 kwamen in de Limburgse asielen samen zo’n 4.000 katten binnen! Honderden wachten nog steeds op een thuis.

Wettelijke verplichting

Elke kat geboren na 31 maart 2018 moet verplicht gecastreerd of gesteriliseerd zijn ten laatste op een leeftijd van 5 maanden of bij verkoop of weggeven. Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moesten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.

Kittens kunnen al vanaf 8 weken gecastreerd worden (als ze meer dan 1 kg wegen). Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Het is niet nodig om een kat eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe. Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij een kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot.

Kortingsbon

Voor de sterilisatie van een huiskat kan je een bon van € 25 korting aanvragen, voor een castratie bedraagt de vergoeding € 15. De bonnen zijn geldig tot 15 september 2024 bij de Limburgse dierenartsen.
Aanvragen kan via milieu@alken.be