Alken treedt toe tot de Statiegeldalliantie!

België heeft nog steeds geen verplicht statiegeldsysteem op blikjes en plastic flessen. Maar de sterren staan gunstig en de spanning stijgt. De ministers van Vlaanderen, Brussel en Wallonië zijn alle drie overtuigd dat er statiegeld moet komen om het land te verlossen van alle rommel in onze parken, pleinen en rivieren.

De vraag aan de Vlaamse regering om dit jaar statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flessen klinkt steeds luider. Reeds 36 Vlaamse steden en gemeenten (waaronder Alken) steunen die vraag en sloten aan bij de Statiegeldalliantie, die tot 216 partners groeide. Ook energiecoöperatieve Ecopower, het Boomtown festival en de provincie Limburg sluiten zich aan bij de eis.

Dat zowel gemeenten, bedrijven, milieuorganisaties als middenveldorganisaties dezelfde vraag steunen, geeft aan dat het draagvlak voor statiegeld heel breed is. De snelle groei toont dat er een momentum is. Het brede Vlaamse middenveld vraagt dat de Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open VLD dit jaar eindelijk de invoering van statiegeld beslist.

Waarom statiegeld

Voor Vlaanderen 2,1 miljard redenen. Dat is hoeveel blikjes en flesjes er elk jaar worden leeggedronken. Slechts een paar slokken en we hebben er opnieuw een stuk afval bij. Statiegeld is de eerste stap om af te rekenen met wegwerpverpakkingen. Het zorgt voor minder zwerfafval, minder opruimkosten, minder dierenleed, betere recyclage, een circulaire economie en is klimaatvriendelijker.

Zwerfafval leidt duidelijk tot grote ergernis. Flesjes en blikjes maken 40 procent uit van het volume zwerfafval. De strijd tegen zwerfvuil kost de Vlaamse gemeenten handenvol belastinggeld. Elk jaar € 155 miljoen in Vlaanderen, volgens het recentste onderzoek van OVAM. Een propere buurt en de kosten van de strijd tegen zwerfvuil zijn dan ook veelbesproken thema’s in de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar.

Waarom sluit Alken zich aan bij de Statiegeldalliantie?

Politici hebben aangekondigd dat statiegeld er komt in België in 2025, al is het nog onduidelijk welk systeem. De statiegeldalliantie wilt een statiegeldsysteem dat zwerfafval effectief aanpakt vanaf 2025. Daarom zet de gemeente Alken zich mee in voor de Statiegeldalliantie actie "Yes We can!".

Wat kan jij doen?

Print de poster en plak hem op jouw raam of deel de poster op jouw sociale media met #StatiegeldYesWeCan 

Meer info

info@statiegeldalliantie.org
pers@statiegeldalliantie.org