Smeerweer

Huidkanker is een van de snelst toenemende vormen van kanker in Vlaanderen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is blootstelling aan de zon. 1 Belg op 6 wordt geconfronteerd met huidkanker vóór de leeftijd van 75 jaar.

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is blootstelling aan UV-straling. Blootstelling aan UV-straling gebeurt zowel bij blootstelling aan de zon, als bij blootstelling tijdens het gebruik van zonnebanken.  Het is dus uitermate belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om huidkanker te vermijden, en verstandig om te gaan met UV-stralen. 

Een van de meest effectieve preventieve maatregelen die je zelf kan ondernemen is jezelf goed beschermen tegen de zon. En dit het hele jaar door, niet alleen tijdens de vakantie of wanneer het warm is. Ook een vroeg lentezonnetje bevat UV-straling en kan schadelijk zijn voor onze huid. Om aan te duiden wanneer je jezelf het beste beschermt tegen de zon, introduceren we de term ‘smeerweer’.

Wat is SMEERWEER nu eigenlijk?

Smeerweer is de nieuwe term die tijdens deze campagne gelanceerd wordt, waarmee de Vlaamse overheid de Vlaamse burger wil sensibiliseren om verstandig om te gaan met UV. Smeerweer is gelinkt aan de UV-index, zoals die wordt aangeduid door het KMI. De UV-index krijgt een waarde van 0 (lage UV-intensiteit, huid verbrandt langzaam) tot 11+ (extreem hoge UV-intensiteit, huid verbrandt bijna onmiddellijk). Als dit cijfer gelijk is aan of hoger is dan 3 is het SMEERWEER. Bij smeerweer is het belangrijk dat je jezelf beschermt tegen schadelijke UV-straling, zelfs op momenten wanneer de zon op eerste zicht niet hard lijkt te schijnen. 

En je beschermen tegen de zon, dat doe je op 3 manieren: zon weren, kleren en smeren! Het is veel sneller smeerweer dan je denkt!

UV-index via je smartphone

Wil je weten welke waarde de UV-index vandaag heeft? Download dan snel de UV-index applicatie op je smartphone.

3 smeerweer tips

Zon weren

Om veilig van de zon te genieten, is het belangrijk om op tijd de schaduw op te zoeken. Vermijd langdurige blootstelling aan de zon, zeker tussen 12 en 15 uur, wanneer de zon het sterkst is. Zoek regelmatig even de schaduw op, onder een boom of een parasol. Baby's en peuters zijn het kwetsbaarst en worden best nooit direct blootgesteld aan de felle zon. Hou ook in de schaduw rekening met de weerkaatsing van UV-stralen door o.a. water, zand of sneeuw.

Kleren

Bedek de huid met kleding die armen en benen bedekt, zet een petje/hoed met brede rand en zonnebril op met UV-werende glazen om je gezicht en hals in de schaduw te houden. Hoe dichter een stof geweven is, hoe beter ze beschermt tegen de zon. Op sommige kledingstukken staat een ultraviolet protectie factor (UPF). Die factor geeft de bescherming van het kledingstuk tegen uv-stralen weer. 

Smeren

Jezelf regelmatig insmeren met zonnebrandcrème is een absolute must bij zonnig weer. Smeer 30 minuten voor je blootstelling aan de zon rijkelijk zonnebrandcrème met ten minste een SPF 30 op de huid en herhaal dit elke 2 tot 3 uur. Smeer sneller na het zwemmen of bij intensief zweten. Een goede zonnebrandcrème biedt zowel bescherming tegen UVA- als UVB-stralen.