Safe on web: Mijn gegevens zijn gestolen! Wat nu?

Als je gebruik maakte van een website of een online dienst en die werd gehackt, dan kunnen je gegevens (naam, e-mailadres, telefoonnummer, rijksregisternummer en zelfs wachtwoorden) op het internet belanden. Het gebeurt dat bekende en veilige websites het slachtoffer worden van een hacking of gegevensdiefstal: een webshop waar je een aankoop deed, een afsprakenplatform dat je gebruikte om een afspraak bij de dokter te boeken of sociale netwerken zoals Facebook en LinkedIn. De gestolen gegevens worden verkocht aan allerhande cybercriminelen die ze dan gebruiken om je op te lichten.

Bron: Safe on web

Hoe weet je of je gegevens gestolen zijn?

  • Als een organisatie of een bedrijf waar jij klant bent het slachtoffer is van hacking waarbij data werden gestolen, dan is die organisatie of dat bedrijf verplicht om alle slachtoffers te verwittigen. In het beste geval informeert die organisatie je persoonlijk, of vang je het op in de media.
  • Krijg je vaak phishingberichten of telefoonoproepen van onbekenden? Dat kan een teken zijn dat je e-mailadres of telefoonnummer voorkomt op een lijst met gestolen gegevens.
  • Je kan zelf nakijken via websites zoals Haveibeenpwned of Firefox Monitor of je e-mailadres voorkomt in een lijst van gekende datalekken. Check dit regelmatig!