Tips tegen rattenoverlast

Wist je dat gemeente Alken sinds september beroep doet op een rattenvanger?

Voor Alken is dat Mark Reynders, van de firma AMB Reynders.

De meest voorkomende rat in Alken is de bruine rat. Af en toe zie je wel eens een rat op een openbaar domein of in je eigen tuin. De dieren komen enkel uit hun schuilplaatsen om eten te zoeken of als iemand hun habitat verstoort. Bruine ratten komen overal ter wereld voor. Ze dragen een aantal ziektekiemen en kunnen deze overdragen op de mens, vee of huisdieren. Je hoeft je echter niet meteen ernstige zorgen te maken zolang je niet in aanraking komt met de ontlasting. De kans op besmetting is erg klein zolang het om een enkele rat in de tuin gaat. Het is echter wel belangrijk dat je het nauwlettend in de gaten houdt. Door preventieve maatregelen te treffen, kan je de aanwezigheid van ratten voorkomen. Voorkomen is beter dan bestrijden.

Heb jij last van de bruine rat of andere ratten? Dan moet je ze zo snel mogelijk bestrijden. Hiervoor kan je terecht bij onze rattenvanger Mark Reynders. Hij komt ter plaatse langs om de situatie te bekijken en het probleem te verhelpen. Je kan hiervan een melding doen via ons formulier. Onze rattenvanger komt binnen de 3 weken ter plaatse, geeft tips en laat het nodige achter om de ratten te bestrijden. Door de richtlijnen van de federale overheid verkoopt het gemeentebestuur GEEN rattenvergif meer aan de bevolking. 

Maak hier een melding

Ratten in beken en rivieren

Bij een rattenplaag in beken en rivieren doet de gemeente beroep op de VMM. Meldingen op privé-grond worden doorgegeven aan de externe rattenvanger. Deze gaat ter plaatse kijken en zorgt dan voor een eventuele oplossing.

Wat kan je zelf doen?

Enkele tips om ratten te vermijden:

  • Laat geen etensresten rondslingeren en zorg dat je de voedselverpakkingen goed afsluit. Bewaar voedsel in gesloten verpakkingen in je garage of schuur.
  • Staat er een fruitboom in je tuin? Ruim het losliggend fruit dan regelmatig op.
  • Verzamel huishoudelijk afval in afgesloten vuilnisbakken.
  • Voeder kippen en andere huisdieren niet overmatig, zorg dat er niets blijft liggen op de grond. Vermijd langdurige voederopslag.
  • Pas op met vogelzaad. Plaats het in een speciale voederbak en sla het op in afgesloten bakken.
  • Ruim mogelijke schuilmogelijkheden op (houtopslag, rommel, bouwmaterialen, etc.). Vermijd nestmogelijkheid zoals de opslag van hout of snoeiafval.
  • Dicht openingen, spleten en gaten van gebouwen, kippenhokken, volières, zodat hier geen muizen of ratten kunnen komen eten.
  • Knoop vuilniszakken goed dicht en gooi ze vervolgens in een goed afgesloten bak.
  • Neem een kat: vaak is de geur van dit huisdier al genoeg om ratten buitenshuis te houden.

Het bestrijden van ratten werkt alleen wanneer de oorzaak wordt weggenomen. Lukken bovenstaande maatregelen niet? Dan kan je best beroep doen op onze professionele rattenvanger.

Hoe herken je een rat?

De meest voorkomende rat in Alken is de bruine rat. Die heeft een kop-romplengte van 21 à 29 cm lang. Bruine ratten hebben een stompe snuit, kleine ogen en een lange, kale staart die korter is dan het lichaam. De vacht is aan de buikzijde lichtgrijs van kleur. In het wild komen verscheidene variaties voor, van zwart tot bruin.