De laatste jaren ziet de brandweer het aantal incidenten met pelletkachels flink stijgen. Vaak is een gebrekkige installatie en/of onderhoud de oorzaak van zo een incident. We geven graag enkele tips, zodat je ‘ongelukjes’ met je pelletkachel kunt vermijden.
Eerst even wat basisinfo: In een pelletkachel verbrand je pellets om warmte te creëren. Die pellets zijn staafjes fijn gemalen en samengeperst houtstof, met wat hars. Afhankelijk van de hoeveelheid hars branden de pellets sneller of trager. De rook van de verbranding gaat via een deel van de dubbele afvoerbuis naar buiten, via de andere buis komt er verse lucht naar binnen. Het ventilatiesysteem van de kachel werkt op elektrische stroom.
Volgens erkende installateurs gebeuren heel wat ongelukken door het ondeskundig plaatsten van zo een kachel. Mensen installeren ze soms zelf terwijl ze daar geen enkele kennis van hebben. Vooral in het begin van de opmars van deze kachels was er weinig regelgeving, pelletkachels werden zonder aanvullende informatie als ‘onderhoudsvrij’ verkocht.
Dit is dus niet waar!
Een pelletkachel heeft, net als alle kachels, wel degelijk onderhoud nodig. Je moet een pelletkachel dus regelmatig proper maken! Neem daarom deze tips in acht:
Koop je kachel bij een erkend en gerenommeerd bedrijf
Laat hem door het bedrijf zelf installeren en tijdig controleren
Bewaar de pellets op een droge plek. Controleer de zakken of ze goed dicht zijn (om broei te voorkomen)
Zorg ook voor gekoppelde rook- en koolmonoxidemelders in de buurt van de kachel, maar ook daar waar je slaapt. Dan hoor je het brandalarm op tijd en kan je via de vluchtweg het huis snel verlaten
Zorg voor regelmatig onderhoud: maak de aslade elke week leeg
Maak de afvoerpijp regelmatig schoon. Vervuilde afvoerpijpen kunnen erg warm worden en brand veroorzaken
Stel de kachel af op het soort pellets dat je gebruikt. Elk merk of soort van pellets heeft een andere verbrandingstijd. Check dit als je van pellets verandert en stel je kachel hierop af
Is er sprake van een storing? Zet de kachel uit maar trek nooit de stekker uit! Als je de stekker uit het stopcontact trekt, zet je ook de ventilatie uit. Als de brandende pellets nog warmte afgeven, kan een gebrek aan ventilatie zorgen voor rookvorming of koolmonoxide
Bevestig de afvoerpijp nooit horizontaal op de muur. Als de wind er op staat wordt de rook terug de kachel ingeslagen en kan je huis vol met rook komen te staan.
Gaat het ondanks al deze tips toch grondig mis? Bel 112 en verlaat zo snel mogelijk de woning.