Wat zijn de nieuwe plannen voor de kerk in Terkoest?
De participatiemarkt over de nevenbestemming van de kerk in Terkoest, die plaatsvond op zaterdag 29 augustus, kaderde in een project van de Vlaamse overheid over participatieve gemeenteraden. Aan de markt ging een intensief voorbereidend traject vooraf onder de deskundige begeleiding van extern adviesbureau Levuur. Tijdens de voorbereidingen voor de participatiemarkt werkte het gemeentebestuur ook samen met de kerkraad en de werkgroep kerken.
Oorspronkelijk mondde het voorbereidende traject uit in een participatieavond die gepland stond op 17 maart 2020. Ondertussen weten we dat corona hier anders over besliste. Eigenlijk mogen we zeggen dat dankzij corona een 'klassieke' participatieavond werd omgevormd tot een participatiemarkt met een bezoek aan de kerk in Terkoest. De diverse standen en de rondleiding in de kerk zorgden duidelijk voor veel inspiratie en leverden maar liefst 71 ideeën voor de nevenbestemming van de kerk op. Met een opkomst van meer dan 50 deelnemers, volledig coronaproof georganiseerd, spreken we dan ook van een prachtig resultaat met veel diverse voorstellen.
Benieuwd naar de ingediende voorstellen? Een volledig overzicht kan je terugvinden bij de downloads onderaan.
Aansluitend op de participatiemarkt werden de deelnemers uitgenodigd voor een online workshop die doorging op woensdagavond 9 september. Het doel van de workshop was om de 71 voorstellen te herleiden naar een vijftal kernideeën. Belangrijk hierbij was dat de nevenbestemming in combinatie met de liturgische dienst kan worden uitgerold en dat de investeringen die nu gedaan worden ook later nuttig zijn.
De volgende drie voorstellen scoorden het hoogst:
- Flexibele culturele ruimte voor concerten, repetities, voordrachten en tentoonstellingen.
- Multifunctionele ruimte voor culturele activiteiten, ontmoetingscafé of fietsbib.
- Centraal gelegen ontmoetingsplaats zoals een pop-up bar of koffiebar.
Het volledige verslag van de online workshop kan je terugvinden in het document 'Verwerking voorstellen nevenbestemming kerk Terkoest Verslag workshop' onderaan bij de downloads.
Het gemeentebestuur stelde een bureau aan om een haalbaarheidsstudie uit te voeren op basis van de ingediende voorstellen na de participatiemarkt en de conclusies van de online workshop.
Na intens overleg tussen gemeente, kerkfabriek en harmonie is er begin 2022 een finale overeenstemming gevonden om voor de Koninklijke Harmonie Sint-Aloysius tegen de zomer van 2023 een vaste stek te realiseren in de parochiekerk van Terkoest. Het voorste deel van de kerk met het koor blijft behouden voor de liturgie van de plaatselijke geloofsgemeenschap.
Op de gemeenteraadszitting van 30 juni 2022 worden twee belangrijke stappen gezet voor een nevenbestemming van de O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk van Alken-Terkoest. Naast de goedkeuring van een princiepsovereenkomst tussen gemeente en kerkfabriek, start de zoektocht naar een architect die vertrouwd is met plannen voor religieuze gebouwen.
De aanstelling van de architect is voor meteen na de zomer. Deze opdracht vergt 50.000 euro. Voor de infrastructuurwerken is 600.000 euro voorzien. Deze som houdt rekening met de gestegen bouwkosten, maar ook met Vlaamse subsidies. Er wordt uitgekeken naar een tussenkomst van 30 procent voor de werken en 7 procent voor de algemene kosten. Op deze manier blijft de financiële inspanning van de gemeente binnen de voorziene kredieten in de meerjarenbegroting.