Parkeerkaart voor personen met een handicap

De parkeerkaart voor personen met een handicap geeft je, als chauffeur en als passagier in België, het recht om te parkeren op voorbehouden plaatsen (en eventueel andere voordelen bij het parkeren). Zowel volwassenen als kinderen kunnen er recht op hebben. Als je een parkeerkaart hebt, betekent dit niet automatisch dat je erkend bent als persoon met een handicap. De parkeerkaart geldt dus niet als bewijs voor de erkenning van een handicap.

Gebruik van de parkeerkaart

De parkeerkaart is persoonlijk: niemand mag van de kaart gebruik maken als je zelf niet aanwezig bent. Onderteken daarom voor gebruik je kaart in het daarvoor voorziene vakje. Leg de kaart vooraan in het voertuig op het dashboard zodat het symbool van de rolstoel en het unieke kaartnummer zichtbaar zijn. Als je soms in een andere wagen (mee)rijdt moet je je parkeerkaart meenemen in het voertuig dat je opdat moment gebruikt. Het is niet mogelijk om meerdere parkeerkaarten aan te vragen voor dezelfde persoon.

De voorbehouden plaatsen worden aangeduid met een blauw verkeersbord E9a ("P") met het wit pictogram dat een persoon met een handicap in een rolstoel voorstelt of aangevuld met een onderbord waarop dit pictogram is afgebeeld. Dit pictogram mag, in het wit, ook op het wegdek herhaald worden. In bepaalde steden en gemeentes mag je dankzij de kaart gratis parkeren.

Voorwaarden

  • De arts heeft je minstens 12 punten gegeven in de evaluatie van de vermindering van je zelfredzaamheid (als je ouder bent dan 18 jaar). Dit is de mate waarin je handicap je belemmert in dagelijkse activiteiten zoals koken, eten, je wassen, poetsen ... 
  • De arts heeft minstens 2 punten gegeven op het onderdeel "verplaatsingen" (ook voor kinderen). Dit wil zeggen dat je door je handicap grote moeilijkheden hebt om je te verplaatsen of dat je je onmogelijk kan verplaatsen zonder hulp van iemand anders of zonder hulpmiddelen.
  • Je bent volledig verlamd aan beide armen of beide armen werden geamputeerd.
  • Je hebt toelating van de adviserend geneesheer van het ziekenfond of van de Vlaamse Sociale Bescherming om een mobiliteitshulpmiddel aan te kopen da in deze lijst staat. Scooters en driewielers komen niet in aanmerking.
  • Je bent oorlogsinvalide (burgerlijk of militair) met een invaliditeit van 50% of meer.

Hoe lang is de parkeerkaart geldig?

In de meeste gevallen is de parkeerkaart levenslang geldig. Als dat niet het geval is staat er een vervaldatum op de kaart vermeld.

Als je kaart binnenkort vervalt, dan kan je zelf een verlenging vragen via My Handicap. Dit kan binnen een termijn van maximaal zes maanden voordat je kaart vervalt.

Hoe aanvragen?

Heb je al een dossier bij de Overheidsdienst?

Contacteer hen via het contactformulier. Ze onderzoeken op basis van je dossier of je in aanmerking komt en sturen je de beslissing.

Heb je nog geen dossier?

De aanvraag voor een parkeerkaart kan je online aanvragen.

Op afspraak helpt de maatschappelijk assistente van de Thuisdiensten je graag verder met de aanvraag van jouw parkeerkaart. Sanne Salamone, T 011 59 06 70 of E Sanne.Salamone@alken.be 

De procedure van het aanvragen van een parkeerkaart kan enkele maanden in beslag nemen.