Ongevallen aan overwegen in 2021: een telefoontje naar 112 had de uitkomst kunnen veranderen...

Gepubliceerd op donderdag 3 feb. 2022 om 10.28u.
Vorig jaar waren er 46 ongevallen aan overwegen waarbij er helaas 9 dodelijke slachtoffers en 5 gewonden vielen.

Dit is een verdubbeling van het aantal ongevallen ten opzichte van 2020 (coronasituatie), maar stabiel ten opzichte van 2019 en de jaren voordien die beter vergelijkbaar zijn. In 2021 heeft Infrabel een aantal vermijdbare ongevallen vastgesteld zoals in Lede op 10 december. Het verwittigen van de hulpdiensten (112) had toen een aanrijding met een geblokkeerde auto op de overweg kunnen vermijden.

Een voorbeeld om niet te volgen… en 3 regels om in acht te nemen

Vrijdagavond 10 december om iets voor half acht. Het is donker en het miezert. Een autobestuurder rijdt de overweg van de Wichelsesteenweg op in Lede. Maar door te vroeg af te slaan, komt de auto naast het wegdek terecht en rijdt zich hopeloos vast op de sporen. De persoon achter het stuur probeert nog achteruit te rijden, maar de wielen slippen door op het natte wegdek. Omstaanders met goede bedoelingen helpen met takelen, maar de auto zit muurvast. Kostbare seconden tikken weg...

En dan, ruim drie minuten na het vastrijden springt het licht van de overweg plots op rood, de bellen rinkelen en de slagbomen gaan naar beneden. Een trein in aantocht! Iedereen gaat opzij. De treinbestuurder doet nog een noodremming maar kan een aanrijding niet vermijden. Alsof het een speelgoedauto is, wordt de wagen weggekatapulteerd. Het wrak boort zich in de overwegsignalisatie aan de andere kant van de straat. Een mirakel dat er geen slachtoffers zijn. Dit had veel erger kunnen aflopen. De materiële schade is wel erg groot en het treinverkeer was pas meer dan 4 uur later volledig hersteld.

De vaststelling volgens de specialisten van Infrabel is duidelijk: mits een snelle reactie van de bestuurder of de omstaanders en het onmiddellijk contacteren van de hulpdiensten (112) had dit ongeval kunnen vermeden worden. Het is maar één voorbeeld van de vele ongevallen met vastgereden of geblokkeerde auto’s op overwegen die zich vorig jaar (vooral eind 2021) hebben voorgedaan. Daarom wil Infrabel alle weggebruikers oproepen om bij een incident aan een overweg deze 3 gouden regels te volgen:

  1. Breng jezelf eerst in veiligheid en verlaat de sporen
  2. Verwittig de hulpdiensten (112) om het treinverkeer te kunnen laten stilleggen
  3. Bepaal waar je bent en maak gebruik van de “identiteitskaart” (sticker)* op de overwegpalen

Meer info