Tolheffing zwaar vervoer op Steenweg v.a. 1 januari

vrachtverkeer (grote weergave)

Praktisch

Dienst mobiliteit en verkeer

Gemeentebestuur Alken
Hoogdorpsstraat 38
3570 Alken


Tel.011 59 99 97
Fax011 59 99 58
E-mail Visitekaartje
Vanaf 1 januari 2019 wordt de Steenweg (N722) in Alken toegevoegd aan het betalend netwerk van kilometerheffing.

Op 1 april 2016 werd er een kilometerheffing voor vrachtwagens ingevoerd in België. Deze is van toepassing op alle voertuigen met een Maximaal Toelaatbaar Totaalgewicht groter dan 3.5 ton op de snelwegen en de voornaamste N-wegen.

De Steenweg is een belangrijke as voor fietsers en openbaar vervoer. Op de Steenweg is er vandaag geen heffing van toepassing, op de N80 (Expresweg) wel.

Ontwijkingsverkeer

Nu deze kilometerheffing één jaar in voege is, kan objectief geëvalueerd worden of er al dan niet blijvend ontwijkingsgedrag is, dit wil zeggen of de routekeuze van de vrachtwagens op lokaal niveau al dan niet gewijzigd is. De evaluatie gebeurt op basis van twee grootschalige telcampagnes, eentje vóór de invoering van de kilometerheffing en één erna. Uit de analyse van de resultaten blijkt dat het vrachtverkeer op de N722 in Alken is toegenomen met 27 %. Dit is dubbel zo hoog (13%) dan de stijging op de N80.

Uit deze cijfers blijkt dus dat er mogelijk een verschuiving is van vrachtverkeer van de betalende (parallel lopende) N80 naar de N722 en is er dus sprake van ontwijkingsverkeer ten gevolge van de kilometerheffing.

Volgens het mobiliteitsplan moet (doorgaand) vrachtverkeer op de N722 geweerd worden en is dus elke stijging van vrachtverkeer op de N722 niet gewenst. Er dienen dus vrachtontradende maatregelen genomen te worden op de N722.

Het afgelopen jaar werden er ook klachten ontvangen van de bewoners van de Steenweg over het toegenomen zwaar vervoer.

Kilometerheffing vanaf 1 januari

Tijdens de evaluatievergaderingen hebben de gemeente Alken en de stad Sint-Truiden de Vlaamse Regering geadviseerd de N722 mee op te nemen in het netwerk van de kilometerheffing voor vrachtwagens.

De Vlaamse regering heeft nu beslist om 38 kilometer wegen toe te voegen aan het betalende wegennet voor vrachtwagens waaronder de N722 vanaf de N80 te Hasselt tot de N718 in Sint-Truiden. Deze wijziging gaat in vanaf 1 januari 2019.

Meer info

https://www.vlaanderen.be/nl/mobiliteit-en-openbare-werken/voertuigen/kilometerheffing-voor-vrachtwagens 

op 22 oktober
Nieuwsoverzicht
LCP