Minder drempels, meer fietsen

Met de fiets geraak je overal snel en gemakkelijk. Bovendien is het goed voor je portemonnee en het milieu. Is de fiets daarom voor jou al de meest vanzelfsprekende keuze? Of ervaar je nog enkele drempels om wat vaker de fiets te nemen?

Misschien inspireert Karla Segers, één van onze Alkense fietsambassadeurs, jou dan wel om je auto wat vaker te laten staan.

Welke fiets heb je en waarvoor gebruik je deze?

Sinds maart 2021 heb ik een elektrische fiets. Omdat wij in het centrum van Alken wonen, gebruik ik de fiets om te gaan winkelen, familie- en of vriendenbezoekjes te doen en naar het werk te gaan.

Wat is je favoriete fiets en waarom?

Mijn favoriete fiets is dus mijn elektrische fiets; je hebt altijd een “hulpje” bij de hand.

Wat is je aantal fietskilometers per jaar?

Momenteel nog niet zo heel veel, ongeveer 1500 km per jaar. Sinds kort heb ik een nieuwe job en ga ik met de fiets werken. Mijn voornemen is om zo lang mogelijk naar het werk te fietsen, ook in de winter. 28 km/dag aan woon-werkverkeer is een mooi begin.

Ik fiets omdat (bijvoorbeeld gezondheid, mentaal, fysiek, milieu, portemonnee, enz.) ...

Eerst en vooral fiets ik omdat ik echt graag fiets. Het is gezond, zelfs elektrisch. Je komt ontspannen aan op het werk en ook wanneer je terug naar huis fietst kan je je hoofd leeg maken. Daar komt nog het groene plaatje bij: één auto minder op de weg is misschien een druppel op een hete plaat, maar het kan de eerste zijn en persoonlijk vind ik dat toch wel belangrijk.

Welke voordelen ervaar jij door het nemen van de fiets?

Het voordeel van fietsen is dat je meer in de buitenlucht bent en dat je ook meer zuurstof binnenkrijgt. Dat is toch wel een pluspunt voor mijn gezondheid.

Waarom koos je ervoor om met de fiets naar het werk te gaan en hoe regel je dit praktisch met kinderen, enz..?

Het was een heel bewuste keuze. Het is gezonder, maar ook economisch voordelig. Onze zoon heeft ook zijn rijbewijs en een derde auto vonden wij momenteel nog net iets te vroeg. Als mama met de fiets naar het werk gaat, kan zoonlief met de auto naar de universiteit en papa met de andere auto naar zijn werk in Leuven.

Wat doe jij als het regent en je wilt met de fiets naar het werk?

Tja, dat weet ik nog niet zo goed. Het plan is om ook als het regent met de fiets naar het werk te gaan en mij te voorzien van een degelijk regenpak. Of dat in de realiteit ook zo zal zijn, weet ik nog niet.

Draag je een fietshelm? Waarom wel of waarom niet?

Twee jaar geleden waren we in de buurt van Padua op een verhoogd fiets-wandelpad aan het fietsen, toen er plots een hondje voor mijn man inliep. Mijn man moest snel beslissen: remmen of over het hondje rijden. Uiteraard heeft hij geremd. Het gebeurde allemaal zo snel dat ik achterop de fiets van mijn man knalde en gelukkig niet ten val kwam (fietspad lag wat hoger). Ik ben er vanaf gekomen met enkele schaafwonden en een voorwiel dat helemaal paraplu stond. Op dat moment hebben wij beslist om ons een degelijke fietshelm aan te schaffen. Sindsdien fietsen wij bijna altijd mét fietshelm. Zeker op vakanties en ook bij woon-werkverkeer.

Wat is je leukste fietsherinnering?

Mijn leukste fietservaring is er eentje van vorig jaar op vakantie. We waren in de Marken aan het rondfietsen. Toen zijn we aangekomen in een zéér mooi hoog gelegen dorpje, hebben we ’s middags in het beste visrestaurantje ooit gegeten en nadien heel voldaan weer naar beneden gefietst. Waarschijnlijk hadden we dat dorpje én het restaurant nooit ontdekt als we niet met de fiets onderweg waren.

Ervaar je zelf drempels om te fietsen? Hoe pak je deze aan?

Drempels om te fietsen? Neen, die heb ik niet.

Heb jij nog een origineel fietsidee voor in jouw gemeente?

Laten we van Alken een fietsdorp maken! Net als “iedereen de boer op”, “iedereen de fiets op”. Met de fiets naar de bakker of de supermarkt of met de kinderen naar de speeltuin,… Dat betekent dat er ook meer fietsparkeermogelijkheden en fietsoplaadpunten voorzien moeten worden, zeker in en rond de dorpskern.

 

Krijg je na het lezen van dit artikel zin om op de fiets te springen? Neem dan zeker eens een kijkje op www.fietsberaad.be/themas/fietsen-stimuleren. Daar vind je nog heel wat tips om je duurzaam te verplaatsen. 

 

Minder drempels, meer fietsen is een actie i.s.m. Eerstelijnszone Herkenrode.