Limburg zaait

Ook in 2022 bundelen de 3 regionale landschappen in Limburg de krachten en organiseren ze samen een aankoop van zaadmengsels voor bloemrijke akkers en weiden. Iedere Limburgse vereniging of particulier die wil inzaaien kan tot en met 23 februari een bestelling plaatsen via zijn regionaal landschap. Door de gezamenlijke aanpak kan het zaadgoed extra voordelig besteld worden én worden in heel Limburg stukken grond omgevormd naar kleurrijke bloemenakkers, die zorgen voor meer biodiversiteit.

Bloemenakkers

Het aanleggen van bloemenakkers oogt niet alleen mooi, ook de natuur vaart er wel bij. Dieren zijn altijd op zoek naar voedsel en schuilplaatsen maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Bijen en vlinders bijvoorbeeld vinden met moeite nog voldoende nectar en stuifmeel.

De bloemen en kruiden in de bloemenakkers trekken veel vlinders, bijen en hommels aan die zich tegoed kunnen doen aan stuifmeel en nectar. Vogels kunnen dan weer profiteren van het aanbod aan zaden en insecten. De muizen die schuilen in de akker, zijn een traktatie voor roofvogels en de bloemenrijke velden vormen een broedplaats voor tal van vogelsoorten zoals de patrijs. Kleine zoogdieren en zelfs reeën kunnen hun kostje verzamelen in de akkers.

Steeds meer mensen en verenigingen doen mee aan de samenaankoop. In 2021 werd er een oppervlakte van 224 ha of 330 voetbalvelden omgevormd naar bloemenrijke akkers en percelen.

Bestellen

Er worden 7 verschillende soorten mengsels aangeboden, telkens te koop per kg. Aankopen via de regionale landschappen betekent ook dat het zaadgoed duurzaam en milieuvriendelijk is. De zaden zijn immers niet behandeld of ontsmet én ze zijn in de lage landen geoogst. Het zaadgoed kan in april afgehaald worden in het kantoor van één van de 3 regionale landschappen. De afhaaldatum wordt bekendgemaakt via e-mail na levering van het zaadgoed. 

Verenigingen zoals wildbeheereenheden, natuurverenigingen, imkerbonden, scholen, gemeentebesturen, landbouwers maar ook particulieren die een bloemenrijk perceel willen aanleggen, kunnen tot en met 23 februari 2022 zaadmengsels bestellen. Het bestelformulier en meer uitleg over de verschillende zaakmengsels vind je via www.limburgzaait.be.