Nom nom … overheerlijk die kruid(pannen)koeken!

We kennen allemaal het verhaal van de paardenbloem. Het symbool van ‘Alken Herdenkt’ en een bloem met een mooie symboliek erachter.
Het is al een oud verhaal want Alkenaar Marc Billen, 64 jaar, kent het al zijn hele leven.
Zijn mama zou in 2020, 100 jaar worden maar overleed op 23 maart 2020, net vóór de eerste corona lockdown.

Uit respect voor zijn mama deelt Marc graag haar recept van hoe zij het noemde ‘kruidkoeken’.

Ze aten deze koeken elke woensdagnamiddag wanneer ze van school kwamen.

Recept kruidpannenkoeken

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 2 eieren, dooiers en eiwit gescheiden
  • 750 ml melk
  • 1 eetlepel suiker
  • 10 gram verse gist
  • 50 gram gesmolten boter
  • Boter (of wie echt grootmoeders wijze wil volgen: spekvet) om te bakken
  • Gesnipperde paardenbloemenblaadjes

Bereidingswijze

  • Los de gist op in een beetje lauwe melk.
  • Voeg wat suiker toe en wacht tot de gist begint te werken en er dus bubbels op het papje verschijnen.
  • Het geheim van luchtige pannenkoeken: klop ondertussen het eiwit stijf.
  • Doe de bloem in een diepe kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg het gistpapje toe en meng er langzamerhand de melk en de bloem onder.
  • Klop flink zodat je een samenhangend beslag bekomt. Zorg dat er geen klonters achterblijven.
  • Klop er dan de eierdooiers en de gesmolten boter onder.
  • Voeg er vervolgens de goed gewassen en fijn geknipte paardenbloemenblaadjes bij.
  • Voeg als laatste het stijf geklopte eiwit toe, dek de kom af en laat het op een warme plaats rijzen.
  • Verwarm een gietijzeren koekenpan (of een hedendaagse anti-kleefpan), smeer in met boter of spekvet, giet er een beetje beslag op en laat de pannenkoeken aan beide kanten bakken.
    (Draai ze pas om als de bovenkant helemaal droog is, anders zal de pannenkoek breken.)
  • Je kan ze opeten met siroop, bruine en kandijsuiker, vers fruit met slagroom, …

Er is tevens een kindvriendelijk recept:

Recept eierenpannenkoeken met kruid

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 4 soeplepels fijne suiker
  • 4 eieren
  • 750 ml melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Gesnipperde paardenbloemenblaadjes
  • Olijfolie of boter om te bakken

Bereidingswijze

  • Neem 250 gr bloem.
  • Doe er vier soeplepels fijne suiker bij en meng het.
  • Breek 4 eieren in een kom.
  • Giet melk in de bloem en suiker in een kuiltje en voeg al roerend melk bij als het deeg te stijf is.
  • Je kan steeds 1 zakje vanillesuiker bijvoegen voor extra smaak.
  • Laat het deeg even rusten en voeg er dan de fijne gesnipperde blaadjes bij. 
  • Neem een pannenkoekenpan, giet er wat olijfolie in en laat het goed warm worden.
  • Giet het deeg in de pan met een klein pollepel in het midden en draai met de pollepel (onderkant) even rond in het deeg om een mooie kleine pannenkoek te bekomen.
  • Hoe dunner hoe beter.
  • Serveren met wat chocopasta of suiker.

Smakelijk!

Meer info

Julie Bijnens
T 011 59 99 78