Aan het woord: Frits Jeuris over zijn kunstwerk “Matter (s) matter”

Heb jij het bankje aan woonzorgcentrum Cecilia en dienstencentrum De Kouter al gespot? Kunstenaar Frits Jeuris creëerde “Matter (s) matter” in opdracht van het gemeentebestuur en zorgorganisatie Integro, in samenwerking met Luc Theuwis van Art and advice. Het kunstwerk is een rustplek aan het rusthuis, maar zorgt tegelijk voor een verbinding met het dorp, met de fietsroute, met de voorbijgangers. Ook zij kunnen deze plek benutten.

De titel “Matter (s) matter” dekt een meervoudige lading. Het gaat om materie, maar ook om betekenen, van belang zijn, er toe doen. En het is met die dubbele betekenissen dat Frits Jeuris speelt. Een OCMW is bezorgd om het welzijn van mensen (What’s the matter?) en ondersteunt waar nodig, vaak met materiële zaken (Matters). Wanneer ouderen naar een zorgcentrum verhuizen, moeten ze noodgedwongen afscheid nemen van heel wat zaken maar nemen ze hun levenswijsheid mee (What really matters). Frits lichtte met plezier toe waar hij de inspiratie haalde voor zijn kunstwerk. “Ik ben begonnen met een denkoefening: Wat doen een OCMW en een rusthuis? Waar zijn die personeelsleden mee bezig? Hoe staat dit in relatie met de maatschappij? Zo ben ik uiteindelijk gekomen tot de balans tussen mens en materie en als je het ruimer bekijkt de balans tussen cultuur en natuur. Bij het OCMW kom je terecht als je in de problemen komt met die balans. Je kan het bekijken als een gewone bank, maar als je erop gaat zitten beeld je het uit; dan maak je de balans.”

In zijn kunstwerken gebruikt Frits het liefst streekmaterialen, dus voor “Matter (s) matter” ging hij op zoek naar materialen uit Alken en omgeving. “De plank is gemaakt uit hout van Alkense perenbomen die al in planken gezaagd waren. Die hebben we verwerkt tot een stevige constructie. Op die manier is er ook een link met het terrein van het rusthuis, waar vroeger een appelplantage stond. Het idee om een grote steen te gebruiken als symbool voor de materie kwam dan weer van mijn zoon. De kei heb ik gehaald in de dichtstbijzijnde steengroeve, in Maasmechelen, aangezien Alken dat niet heeft. Naast materie symboliseert de steen voor de bewoners, bezoekers en het personeel van het rusthuis ook steun: de rots in de branding. Dankzij de steen is het mogelijk op de bank te gaan zitten. Het zorgt voor evenwicht en balans. Het één kan niet zonder de ander.”

Kunstenaar worden was nooit echt een bewuste keuze van Frits. “Ik ben in de kunstwereld verzeild geraakt doordat ik dingen maakte die mensen aanspraken en die hun eigen leven gingen leiden. Ik heb bijvoorbeeld een heel groot houten hoofd gebouwd, “Think a head”, dat de voorpagina van de krant heeft gehaald en ook op Pukkelpop heeft gestaan. Dat heeft toen heel veel media-aandacht gekregen en van het één komt het ander. De originele houten “Think a head” is momenteel te bezichtigen bij de Verbeke Foundation in Kemzeke. Uit dat werk is een hele “Think a head” reeks voortgekomen, waar ik nog steeds aan verder werk. Dat is ook een beetje mijn handelsmerk geworden.”

Meer info

https://www.fritsjeuris.be/