Deze zomer gingen bijna 40.000 mensen op zoek naar insecten in heel Vlaanderen en Brussel, ook in Alken. Ze namen deel aan de Insectenzomer van Natuurpunt onder het motto "Niet meppen, wel ‘appen’!".
Het opzet: de insectenpopulatie in kaart brengen met de natuurherken-app ObsIdentify op de smartphone. Deze vertelt over welke kever, bij of vlinder het gaat. Er werden meer dan 1,5 miljoen insecten ingegeven. Een schat aan informatie want elke waarneming wordt nagekeken door experts en gebundeld op www.waarnemingen.be, dé natuurdatabank van het land.
Wat werd in Alken gezien? En welke speciale soorten hebben inwoners van Alken gespot?
2658 insecten, #171 van 318 gemeenten.
103 insectenspotters, #246 van 318 gemeenten.
581 soorten insecten, #166 van 318 gemeenten.
Top-10 gemelde soorten:
Honingbij
Rododendroncicade
Akkerhommel
Klein koolwitje
Aardhommel
Bruin zandoogje
Lantaarntje
Puntbijvlieg
Gewone pendelvlieg
Bont zandoogje
Top-10 zeldzaamste soorten:
Aleiodes praetor
Heideringelrups
Psychomyia pusilla
Rhantus frontalis
Wespreus
Geelsprietdikkopje
Fruitpalpmot
Linnavouriana sexmaculata
Behaarde bijenwolf
Donkere coronamot
Het aantal insecten in Vlaanderen slinkt zienderogen. De laatste 50 jaar verloren we de helft van onze insecten, en nog steeds verliezen we 1% per jaar. Insecten zijn nochtans superbelangrijk, ook in Alken. Als bestuivers van planten, als opruimers van dood materiaal, als voedsel voor vogels. Een insectenrijke omgeving is een gezonde omgeving. Het betekent dat een gemeente bruist van het leven, met veel inheemse bloemen en bomen. Het betekent dat er weinig pesticiden gebruikt worden en grasvelden niet overdreven gemaaid worden.
Deed jij al mee aan de insectenzomer van 2024 dan zijn deze resultaten deels te danken aan jou. Nog niet kunnen meedoen, niet getreurd volgend jaar is er een nieuwe insectenzomer! Van 1 juni tot 31 augustus 2025 organiseert Natuurpunt opnieuw een editie van de Insectenzomer. Zo brengen jullie de insecten mee in kaart. De wonderbaarlijke en supernuttige beestjes verdienen het. Dus … niet meppen, wel ‘appen’!