Gemeente Alken heeft een regierol in het kader van kinderopvang om op die manier bij te dragen aan voldoende, betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang in Alken.
Sinds het 'Besluit van de Vlaamse regering tot wijziging van de regelgeving over de voorwaarden en procedure in het kader van de toekenning van een vergunning of subsidie aan een organisator van kinderopvang en buitenschoolse opvangen over voorwaarden voor het lokaal bestuur in het kader van het lokaal beleid kinderopvang' moet een organisator bij de aanvraag van een vergunning kinderopvang of uitbreiding kinderopvang vanaf 1 januari 2022 verplicht het opportuniteitsadvies van het lokale bestuur toevoegen.
Procedure
STAP 1: Kennismakingsgesprek.
Voorwaarden om een kennismakingsgesprek aan te vragen:
- Adres waar organisator een initiatief zou willen opstarten is gekend en is gelegen op Alkens grondgebied.
- Vermoedelijke opstartdatum/verhuisdatum is gekend.
De organisator neemt contact op met de pedagogisch medewerker kinderopvang, Maartje Menten, die bevoegd is met de regie kinderopvang van het lokaal bestuur. Dit kan telefonisch of per mail gebeuren. Er wordt dan een kennismakingsgesprek ingepland. Volgende zaken komen aan bod tijdens het gesprek:
- Beleidsvoerend vermogen, ervaring, visie en plan van aanpak van de organisator (informatief)
- Omgevingsanalyse (o.a. overzicht aantal plaatsen)
- Medewerking lokaal loket kinderopvang
- Medewerking lokaal overleg kinderopvang (LOK)
- Eventuele ondersteuningsmogelijkheden vanuit het lokaal bestuur
- Naleving van stedenbouwkundige voorschriften: doorverwijzing naar dienst omgeving (kijkt na of alle documentatie voor handen is of welke zaken nog in orde moeten worden gebracht om na te gaan of de locatie geschikt is voor een kinderopvanginitiatief). De organisator vraagt een kennismakingsgesprek aan via Maartje Menten. Zij volgt dit dan verder op en plant een gesprek in.
STAP 2: Omgevingsadvies.
Na het kennismakingsgesprek kan de organisator een dossier indienen bij de dienst omgeving en infrastructuur om stedenbouwkundig advies in te winnen. Dit advies dient te worden opgenomen in de officiële vraag tot advies voor vergunningsaanvraag bij Agentschap Opgroeien.
Volgende zaken komen aan bod in deze fase, gezien een pand waar kinderopvang in georganiseerd wordt dient te voldoen aan de geldende stedenbouwkundige voorschriften en goede ruimtelijke ordening.
- Juridisch kader van de voorgestelde locatie: gewestplan, RUP, BPA, verkaveling
- Ruimtelijk potentieel van de locatie: welke functies zijn in de onmiddellijke omgeving gelegen (woonbuurt, buurt met voorzieningen, centrumwijk, randwijk, verwevingspotentieel, etc.). Is het een interessante locatie voor een kinderopvang, bv. met een ruime tuin waarin kan gespeeld worden?
- Aard en omvang van de activiteit: gaat het om een kleine, middelgrote of grote kinderopvang – is het perceel en gebouw geschikt voor deze functie?
- Bereikbaarheidsprofiel van de voorgestelde locatie: hoe geraak je daar veilig en is er mogelijk overlast naar de omwonenden? Is het een auto- of fietslocatie? Hoe komen de ouders naar de kinderopvang? Mogelijkheden voor veilige en kwalitatieve parkings en fietsenstallingen.
Er dient een termijn van 30 dagen te worden gerekend voor het advies van dienst omgeving en infrastructuur. Vaak zal een mobiliteitstoets en het voorleggen van het dossier aan de verkeerscel noodzakelijk zijn. Hiervoor moet een indicatieve bijkomende termijn van 30 dagen gerekend worden. In totaal zal een termijn van 60 dagen nodig zijn voor het afleveren van een omgevingsadvies.
Dit advies kan worden aangevraagd via omgeving@alken.be.
STAP 3: Advies bij aanvraag/uitbreiding kinderopvang.
Nadat het kennismakingsgesprek plaatsvond en er een omgevingsadvies werd ingewonnen, kan de officiële vraag tot het formuleren van een advies gesteld worden.
Bij de aanvraag tot advies dient een aanvraagformulier te worden ingevuld via de gemeentelijke website.
De aanvrager ontvangt als antwoord op de verstuurde mail, een ontvangstbewijs. Vanaf die datum start de termijn van 30 kalenderdagen waarbinnen het lokaal bestuur een advies opstelt en agendeert op het college van burgemeester en schepenen. De aanvrager wordt hierna op de hoogte gebracht via mail. Het advies wordt gemotiveerd en is positief of negatief. Het advies voegt de aanvrager toe aan de vergunningsaanvraag bij het Agentschap Opgroeien.
Om dit advies correct te kunnen formuleren houdt het lokaal bestuur rekening met volgende criteria. Deze criteria vormen een toetsingskader voor het lokaal bestuur om het advies op te baseren. Het doel is om de aanvrager concreter zicht te geven op de aspecten waar verbetering mogelijk is op basis van de lokale noden. De aanvrager kan hiermee aan de slag door het opstellen van verbeterpunten bijvoorbeeld om toe te voegen aan de vergunningsaanvraag bij het Agentschap Opgroeien.
1) Betrokkenheid (4 punten)
- De aanvrager zal gebruikmaken of maakt reeds gebruik van het digitaal lokaal loket om opvangvragen te registreren. (1p.)
- De aanvrager zal deelnemen of neemt deel aan het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) – Huis van het Kind Alken. (2p.)
- De aanvrager verbindt zich ertoe open te communiceren naar partners van het LOK, het lokaal bestuur en de ouders en om persoons- en situatie overstijgende signalen door te geven aan het beleid en door te verwijzen naar andere partners wanneer nodig. (1p.)
2) Betaalbaarheid (2 punten)
- De aanvrager is bereid om waarborgen te verminderen of te laten wegvallen voor gezinnen met een individueel verminderd tarief. (1p.)
- De aanvrager voorziet de mogelijkheid tot gespreide betalingen of is bereid met de ouders op zoek te gaan naar een facturatie/betalingsplan op maat. (1p.)
3) Fysieke toegankelijkheid/ligging (2 punten)
- Parkeermogelijkheid (minstens 2 parkeerplaatsen) (1p.)
- Mobiscore van minstens 6. (1p.)
Om in aanmerking te komen voor een positief advies gelden volgende verbonden aan bovenstaande criteria:
- Er vond een kennismakingsgesprek plaats vooraf het aanvragen van het advies.
Wanneer dit niet het geval is, zal een negatief advies afgeleverd worden.
- Aan criteria 1 en 2 moet aan alle indicatoren voldaan worden. Wanneer dit niet het geval is zal een negatief advies afgeleverd worden.
- Bij criterium 3 dient de aanvrager een motivering te geven over waarom er wel of niet aan de indicatoren wordt voldaan en op welke manier.
Het lokaal bestuur levert binnen de termijn van 30 dagen het geformuleerde advies aan de aanvrager. Dit advies is definitief en formeel. De aanvrager heeft alsnog het recht om gehoord te worden wanneer deze binnen de 30 dagen beroep doet op zijn of haar hoorrecht met betrekking op het gegeven advies.
STAP 4: Hoorrecht.
De aanvrager heeft het recht om gehoord te worden wanneer er nog opmerkingen zijn of er niet akkoord wordt gegaan met het verkregen advies. Dit kan door, na het ontvangen van het advies, schriftelijk contact op te nemen met Maartje Menten of via aangetekend schrijven naar Maartje Menten, Papenakkerstraat 5, 3570 Alken. Wij houden rekening met de termijnen die opgelegd worden door 'Opgroeien'.
De aanvrager kan hierbij eventueel concrete vragen met verwijzing naar het verkregen advies doorgeven zodat de deskundige welzijn de nodige voorbereidingen kan doen indien nodig, met de bedoeling de aanvrager verder te kunnen adviseren in het al dan niet opnieuw doorlopen van de procedure tot het verkrijgen van een advies.
Indien de aanvrager binnen de 30 dagen beroep doet op zijn of haar hoorrecht zal er een gesprek worden ingepland. Tijdens dit gesprek wordt besproken of er voldoende nieuwe elementen zijn die het zinvol maken om een nieuw advies aan te vragen.
Opgelet! Dit wil zeggen dat de volledige procedure vanaf stap 1, het kennismakingsgesprek, tot stap 3, het vragen van het advies, opnieuw moeten worden doorlopen.
Voorwaarden om beroep te doen op het hoorrecht:
- Hoorrecht aanvragen binnen termijn van 30 dagen via Maartje Menten. De aanvrager ontvangt als antwoord op de verstuurde mail, een ontvangstbewijs.
- Vragen bij het gegeven advies mee bezorgen via mail.