Veilige fietspaden voor Steenweg N722 richting Hasselt

Update 6.09.2023: Start voorbereidende werken

Proximus verplaatst tijdens 2 weekends kabels aan het kruispunt van de Steenweg x Stationsstraat x Onze-Lieve-Vrouwstraat. Daardoor wordt het kruispunt enkele dagen afgesloten en moet autoverkeer lokale omleidingen volgen. Fietsers kunnen langs de werfzone rijden en er zijn mogelijk aangepaste dienstregelingen van de Lijn.

  • vrijdagnacht van 22 op 23 september middernacht - maandag 25 september 6u.:
    De bestrating over de Steenweg en over de Stationsstraat wordt plaatselijk opgebroken. 
  • vrijdagnacht van 29 op 30 september middernacht - maandag 2 oktober 6u.:
    De O.L. Vrouwstraat wordt ter hoogte van het kruispunt afgesloten. Het kruispunt is toegankelijk voor verkeer op de Steenweg en Stationsstraat. De doorgang naar Terkoest en Stevoort wordt afgesloten voor autoverkeer. 

Tussen 18 september en 31 oktober wordt er ook in de bermen van het kruispunt gewerkt. De leidingen worden afwisselend op elke hoek vervangen. Het verkeer zal enige hinder ondervinden door de versmalde wegstroken.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat de Steenweg (N722) in Alken vernieuwen, tussen de grens met Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt) en het kruispunt met de Onze-Lieve-Vrouw-straat. Op termijn volgt ook de verdere vernieuwing richting Sint-Truiden.
De focus ligt op veilig fietsverkeer en een opwaardering van het openbaar vervoer.
Rioolbeheerder Fluvius gaat gescheiden riolering aanleggen.

De doelstellingen zijn meerledig:

  • Meer fietsveiligheid, dankzij de aanleg van conforme fietspaden en beveiligde fietsoversteekpunten.
  • Een vlottere doorstroming van het openbaar vervoer en toegankelijke bushaltes.
  • Meer veiligheid voor de gemotoriseerde weggebruiker, dankzij o.a. een aangepast wegprofiel met asverschuiving (poorteffect).
  • Een duurzaam waterbeheer via de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel door beheerder Fluvius.

Het groter plaatje: volledige vernieuwing Steenweg tussen Sint-Truiden en Hasselt

AWV gaat de volledige steenweg tussen Sint-Truiden en Sint-Lambrechts-Herk herwaarderen over net geen 11 kilometer. Ook de werken op grondgebied van Sint-Truiden zijn in voorbereiding.

Comfortabele fietspaden, vrij liggend of verhoogd

De ambitie is om nieuwe brede en comfortabele fietspaden aan te leggen. Afhankelijk van het snelheidsregime zijn ze vrij liggend of aanliggend verhoogd. Op belangrijke kruispunten komen beveiligde fietsoversteekpunten.

Veilige weginrichting en toegankelijke bushaltes

De rijweg wordt deels vernieuwd in asfalt. AWV gaat door een asverschuiving van de rijweg de snelheid van het gemotoriseerd verkeer verlagen. Het kruispunt met de Stationsstraat (N754) wordt ook vernieuwd.
In samenwerking met de Vervoerregio Limburg wil AWV het openbaar vervoer verbeteren en optimaliseren. Haltes kunnen verdwijnen of worden samengevoegd. De haltes zelf worden aangelegd volgens de inrichtingsnormen van De Lijn, met oog voor comfort en toegankelijkheid, en zijn uitgerust met schuilhuisje, afvalbak en fietsenstalling.

Gefaseerde uitvoering

De werken worden gefaseerd uitgevoerd om de impact op de omgeving te milderen.

Blijf op de hoogte

Een uitgebreide projectomschrijving en de ontwerpplannen vind je op www.wegenenverkeer.be/N722Alken. Je kan je er ook inschrijven op de digitale nieuwsbrief.
Nog vragen? Contacteer AWV online via www.meldpuntwegen.be.