- 1. Laat je fiets markeren - graveren of labelen - zodat hij traceerbaar is
Door jouw fiets te laten markeren, zal hij zal herkenbaar en identificeerbaar zijn. Daardoor kan jouw tweewieler een visuele identiteit hebben en minder gemakkelijk worden doorverkocht. Met andere woorden, hij zal minder interessant zijn voor een dief. Wanneer je fiets wordt teruggevonden, kan het rijksregisternummer dat uniek is voor elke persoon, worden gebruikt om de eigenaar op te sporen.
- 2. Gebruik een sterk slot met sleutel (een groot beugelslot of een dik, gehard stalen kettingslot)
Een kwalitatief slot is niet zo goedkoop, maar in elk geval goedkoper dan een nieuwe fiets. Elk slot kan met het juiste gereedschap gekraakt worden. Hoe meer weerstand een slot echter biedt, hoe meer tijd en middelen een dief nodig heeft om het open te krijgen.
Het beugelslot is relatief zwaar omdat een goed slot van gehard staal is gemaakt en groot is. Hangsloten met ART-referenties (kwaliteitslabel) zijn door sommige verzekeraars verplicht. Voor een optimaal beveiligingsniveau wordt een ART-hangslot met minimaal 2 sterren aanbevolen. Hiermee kunt u de fiets zowel aan het (voor)wiel, het frame en een fietsenrek of een omgekeerde U-vormige boog worden vastgemaakt. Een betrouwbaar kettingslot (schakels van minimaal 4 mm dik) is gemaakt van gehard staal en is voorzien van een versterkt slot.
Deze sloten bieden de meeste weerstand. Enkel erg gemotiveerde (en goed uitgeruste) dieven zullen er de strijd mee aanbinden. Deze veiligheidssloten blijven onklopbaar wat de verhouding efficiëntie/prijs en de verhouding efficiëntie/gewicht betreft.
Koop dit type slot altijd samen met een systeem om het aan je fiets te bevestigen. Dit is niet alleen handig, het helpt ook om je slot niet te vergeten. Een goed beugelslot weegt ongeveer 1 kg. Beugelsloten zijn over het algemeen verkrijgbaar in twee lengtes (23 en 30 cm) zodat ze voor elke fiets gebruikt kunnen worden. Met een langer slot is het makkelijker om de fiets aan een vast object te bevestigen.
Let wel op want zelfs bij dit type slot kan de kwaliteit erg verschillen naargelang het merk.
- 3. En gebruik een tweede sterk slot met sleutel (ringslot)
Een goed slot alleen houdt een dief niet tegen, want hij zal altijd op zoek gaan naar het zwakke punt van de beveiliging.
Dieven specialiseren zich vaak maar in het kraken van één type slot. Daarom is het belangrijk er een goede gewoonte van te maken om je fiets overal steeds met twee sloten te sluiten, ook al is het maar voor even. Bovendien betekent twee sloten dat de dief twee keer zoveel tijd nodig heeft om de diefstal te plegen en hierdoor het risico loopt op heterdaad betrapt te worden.
Het gebruik van een beugelslot met een ringslot biedt een goede beveiliging tegen dieven. Het ringslot wordt bevestigd aan het frame onder het zadel. De dikte van de ring en het omhulsel bepalen de stevigheid van dit type slot.
- 4. Maak de fiets goed vast, indien mogelijk aan een vast punt, zelfs in een beveiligde en gesloten garage
Bij een inbraak zijn fietsen ook een doelwit voor sommige dieven. Thuis je fiets vastmaken lijkt misschien een gedoe, maar je maakt het op deze manier fietsdieven veel lastiger. Hoe meer obstakels er zijn tussen de dief en de buit die hij wil maken, hoe meer tijd er nodig zal zijn om de diefstal te kunnen plegen, en ofwel zal hij het risico nemen om op heterdaad betrapt te worden, ofwel zal hij afzien van de diefstal.
Zet je fiets goed vast, ook op beveiligde plaatsen van derden (garages, rekken op privéterrein, box, trappenhuis,...). Het kan voldoende zijn dat iemand de toegangsdeur niet op slot doet of een onbevoegde persoon binnenlaat, met een diefstal tot gevolg.
- 5. Plaats de fiets uit het zicht
Als de fiets niet duidelijk zichtbaar is, weet de dief niet van zijn bestaan af. Net als bij diefstalpreventie in auto's, is het belangrijk om jouw fiets niet in het zicht plaatsen om te voorkomen dat het bestaan ervan bekend wordt. In het algemeen zal een dief bij een auto niet proberen in te breken in een kofferbak of garage zonder te weten wat zich daarin bevindt. Hij kiest zijn doelwit aan de hand van verschillende parameters, met als eerste parameter: wat is het voorwerp dat ik wil stelen?
Bevestig je fiets daarbij steeds aan een vast object. Zo voorkom je dat een dief je fiets optilt en meeneemt. Dit doe je door het slot door het frame en (voor)wiel te steken en vervolgens rondom een stevig vast object (fietsenrek, hek, verankeringselement, …) te bevestigen. Zorg er zeker voor dat het frame aan een vast object bevestigd wordt, indien het niet mogelijk is om zowel frame als wiel ergens aan vast te binden. Maak waar mogelijk gebruik van (bewaakte) fietsenstallingen en stal je fiets zo dat je andere personen niet hindert.
- 6. Maak het frame en het (voor)wiel vast aan een vast, stevig punt, en plaats de fiets in het zicht
Zoek van tevoren uit waar er parkeermogelijkheden zijn in de buurt van je bestemming en hoe je deze kan gebruiken
Informeer indien mogelijk naar de parkeermogelijkheden op of in de buurt van je bestemming. Als het af te leggen traject belangrijk is, is de plaats waar je jouw fiets voor de duur van je afspraak of dag zal stallen dat ook, als je je eigendom bij terugkomst nog wil aantreffen.
Gebruik altijd twee verschillende soorten sloten, ook al ben je maar even weg
Zoals reeds vermeld (zo wordt nogmaals bewezen dat dit van cruciaal belang is), specialiseren dieven zich vaak in het kraken van één type slot. Bovendien betekent twee sloten dat de dief twee keer zoveel tijd nodig heeft om de diefstal te plegen en hierdoor het risico loopt op heterdaad betrapt te worden.
Maak het frame en het (voor)wiel vast aan een vast en stevig punt
Dit is de meest veilige opstelling om ervoor te zorgen dat je fiets veilig blijft staan waar je hem hebt achtergelaten. Het achterwiel wordt bijvoorbeeld vastgemaakt met het ringslot onder het zadel, en het voorwiel en het frame worden aan het vaste punt bevestigd met bijvoorbeeld een groot beugelslot.
Plaats de fiets in het zicht
Op de openbare weg, is het beste om je fiets in het zicht te plaatsen. Sociale controle staat voorop. Een fiets maakt op een plaats vast waar veel verkeer is (op een plein, voor een terras, etc.) is veiliger dan een fiets die buiten het zicht van voorbijgangers is vastgemaakt. Een gedeeltelijk of ongelukkig verborgen fiets is de droom van elke dief. Enerzijds zal hij weten dat het publiek er niet veel aandacht aan zal schenken, en anderzijds zal hij meer op zijn gemak sloten kunnen openbreken of doorknippen, aangezien hij ook gedeeltelijk aan het oog van het publiek onttrokken zal zijn. Met een medeplichtige op de uitkijk, zal het des te makkelijker zijn.
Laat je fiets 's nachts niet op de openbare weg staan
's Nachts is er minder beweging op straat, dus hebben dieven niet veel tijd nodig. Zoek naar een oplossing om 's nachts te parkeren, zodat je fiets niet een te verleidelijk doelwit wordt.
- 7. Neem de batterij (elektronische fiets) of verwijderbare accessoires mee
Laat ook geen verwijderbare onderdelen of accessoires achter op je fiets, zoals een fietscomputer, fietspomp, accu, afneembare verlichting, drinkbus of persoonlijke bezittingen in de eventuele fietstassen of op de bagagedrager.
Voorkom dat je gelegenheidsdieven of opportunistische dieven in de verleiding brengt of helpt, en verwijder alle onderdelen die niet integraal deel uitmaken van de fiets.
- 8. Registreer je fietstocht pas als je al een eindje van huis bent
Toon je traject bij voorkeur alleen aan mensen die je kent
Deel je gegevens niet zomaar met iedereen, maar enkel met mensen die je kent. Hoe breder je je gegevens deelt, hoe groter de kans dat iemand met slechte bedoelingen er misbruik van maakt.
Registreer je fietstocht pas als je al een eindje van huis bent
Wil je toch je prestaties en routes delen met mensen die je niet kent, dan doe je er goed aan om niet je volledige traject openbaar te maken. Je kan het begin- en eindpunt van je fietstocht verbergen of pas wanneer je al even onderweg bent, je route manueel starten.
- 9. Vermeld niet je volledige naam, adres of plaats van vertrek of aankomst als deze plaats je huis is
Je geeft ook best niet je volledige naam op in deze apps, maar bijvoorbeeld enkel de eerste letter van je familienaam. Via je naam kunnen criminelen immers ook achterhalen waar je woont.
- 10. Koop enkel een fiets met een factuur waarop de naam van de vorige eigenaar vermeld staat of met een aankoopbewijs
Heling van fietsen is, net zoals fietsdiefstal, strafbaar. Heling bestaat uit het bezitten, houden of kopen van een gestolen voorwerp. In de meeste gevallen van heling zijn de verdachten niet op de hoogte van de herkomst van het voorwerp. Of de aankoop van het gestolen object nu bewust is of niet, de strafrechtelijke sancties zijn erg zwaar.
Zorg er bij de aankoop van een fiets voor dat je geen gestolen fiets koopt. Om dit te voorkomen, moeten de gebruikelijke controles worden uitgevoerd. Zoals de campagne van de FOD Economie : ‘Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook’, deze stelregel kan ook gelden voor het aanschaffen van een fiets, en in dit geval, is dat de fiets niet daadwerkelijk door de rechtmatige eigenaar is verkocht en dat deze zeker gestolen is.
Vraag of de fiets al gegraveerd, gelabeld met een sticker of geregistreerd is
Laat de verkoper weten dat je op de hoogte bent van de preventie van fietsendiefstal (graveren, registreren, identificeren) en dat hij niet moet proberen jou een gestolen fiets te verkopen. Als de persoon het gesprek of de verkoop direct beëindigen, weet je dat hij/zij niet eerlijk was.
Vraag naar de factuur of het aankoopbewijs van de vorige eigenaar
Zodra je belangstelling hebt getoond, vraag je om een bewijs van aankoop of vorige transactie. Onthoud dat een relatief nieuwe fiets die voor een lage prijs wordt verkocht, één van de volgende twee dingen kan betekenen: ofwel is de fiets kapot, ofwel is de verkoper niet de rechtmatige eigenaar. Laat je niet misleiden door valse of misleidende redenen zoals: ik ben verhuisd en heb geen plaats meer om de fiets te zetten, de fiets was een cadeau van mijn ex-vrouw en ik wil er van af, ik heb snel geld nodig, ...
Koop geen fiets op een rommelmarkt, een beurs of het internet zonder een factuur waarop de naam van de vorige eigenaar vermeld staat
Gebruik bij voorkeur een beveiligde website die een identificatie van de eigenaar vereist, of een beurs die wordt georganiseerd door een vereniging die actief is in de fietswereld.
Vraag altijd om een factuur of een aankoopbewijs, alsook de naam van de eigenaar. Als je enige terughoudendheid bespeurt, wijs er dan op dat je dit doet in de strijd tegen heling van fietsen, en niet uit misplaatste nieuwsgierigheid.
Wees extra alert wanneer je een tweedehandsfiets koopt in een tweedehandswinkel of op het internet. Helers zullen alles proberen om de gestolen fiets te verkopen.
Controleer de staat van de fiets
Let extra op wanneer:
- een ringslot zwaar beschadigd is, sporen van braak vertoont en/of niet meer functioneert;
- er deuken in het spatbord zijn en lakschade aan het kader, daar waar normaal een slot hoort te zitten;
- een nieuwe fiets geen gemonteerd ringslot heeft;
- een fiets overschilderd of herspoten werd;
- de sticker van de leverancier verwijderd of overschilderd werd;
- het framenummer en/of de barcode van recentere fietsen geheel of gedeeltelijk verwijderd werd(en);
- het kader zichtbare slijpplekken vertoont die verraden dat een eerder gegraveerd rijksregisternummer verwijderd werd.
Stel samen met de verkoper een aankoopbewijs op
Stel bij aankoop van een fiets samen met de verkoper altijd een aankoopbewijs op waarop je het volgende vermeldt:
- de omschrijving (merk, model, type, soort, kleur, bijzondere kenmerken, …);
- eventueel het framenummer van de fiets of een merkteken;
- het aankoopbedrag;
- de datum van aankoop;
- de identiteit en de handtekening van de verkoper en de koper.
Indien je de gemerkte fiets wilt verkopen, vermeld je best uitdrukkelijk het merkteken op het aankoopbewijs dat je samen met de koper opstelt.
Overweeg of je een diefstalverzekering moet afsluiten en neem de juiste beslissing
Een verzekering tegen fietsdiefstal is bedoeld om financieel verlies in geval van diefstal te vermijden, maar zal niet kunnen voorkomen dat je fiets wordt gestolen. Onderzoek de verschillende verzekeringsaanbiedingen op de markt en beslis zelf. Analyseer de risico's die je loopt met betrekking tot het gebruik van je fiets, de aankoopprijs van je fiets, de plaatsen waar je je fiets kan stallen, de aanwezige preventiemiddelen, enz.
De vereniging Pro Velo VZW heeft een vergelijking gemaakt van verzekeringen. Aarzel niet om het te raadplegen: https://www.provelo.org/nl/page/fietsverzekeringen-vergelijkingstabel
Aangifte kun je doen bij de lokale politie of elektronisch via de website www.police-on-web.be of via de website van jouw politiezone.
Registreer of vind je fiets via MyBikeBelgium