Extra's scholenaanbod

Themapakketten

Leerkrachten kunnen pakketten aanvragen rond diverse thema's in het kader van klasprojecten, spreekbeurten of themaweken. Klassen die niet driewekelijks naar de bibliotheek komen, kunnen hier ook gebruik van maken. 

Kamishibai

Voor kleuters en leerlingen van de eerste graad is er de Kamishibai-collectie.

Stap in de eeuwenoude Japanse traditie van het verteltheater of de kamishibai. Deze combinatie van voorlezen en theater dompelt de kinderen volledig onder in een verhaal. 

De Kamishibai is een uitstekend medium om interactief te vertellen of voor te lezen met behulp van grote kleurrijke vertelplaten (A3-formaat). 

Lees 1-7

Om het leesplezier te stimuleren, krijgen alle klassen van het vierde leerjaar een pakket van recent verschenen boeken mee naar de school. Van oktober tot maart lezen de leerlingen minstens 5 boeken uit dit pakket. Op een formulier vullen de leerlingen individueel in welke boeken van het pakket ze hebben gelezen en welk verhaal ze uiteindelijk het mooiste vonden.

Bij de afsluiting in maart ontvangen de deelnemers elk een kleine leuke verrassing.

Auteurslezingen

In de aanloop van de jeugdboekenmaand nodigt de openbare bibliotheek een aantal jeugdauteurs uit om lezingen te houden voor alle klassen van de Alkense scholen.

De verspreiding en uitwisseling van de beschikbare boeken en materialen maakt het voor de leerkrachten mogelijk om de leerlingen voor te bereiden op dit uniek contact met de jeugdauteurs.

Aparte bibliotheekbezoeken op aanvraag

Buiten de regelmatige klasbezoeken kunnen leerkrachten een afspraak maken voor allerlei lesactiviteiten in de Openbare Bibliotheek.

  • Een voorleessessie.
  • Een intensieve infozoeksessie.
  • Een themales met  zoekopdrachten.
  • ...