Help. Is die erfgoedwaardige boom nog gezond?

Bomen met een verhaal

Haspengouw staat gekend om haar mooie kastelen, hoeves en burgerhuizen. Vaak zijn de tuinen en parken bij die gebouwen even oud als de woning zelf en bevatten ze waardevolle oude bomen. Deze bomen werden geplant omwille van hun bijzondere vorm en kleur of een speciale gelegenheid. Ook op kruispunten van oude wegen of op dorpspleintjes vinden we zo'n monumentale bomen terug, vaak met een bijzonder verhaal.

Provinciaal gesubsidieerd erfgoedproject

De stormwinden van de afgelopen weken hebben verschillende inwoners wel ongeruste nachten bezorgd.  Zeker als er zo’n oude boom bij jou in de buurt staat en je merkt dat de boom toch wel wat dode takken in zijn kruin krijgt of een verminderde bladbezetting heeft. De gemeente neemt daarom deel aan een provinciaal gesubsidieerd erfgoedproject ‘Oude bomen maken de plek, zorg voor beeldbepalende dendrologische pareltjes in Haspengouw West’  in samenwerking met de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Haspengouw West.

Gratis advies boomverzorger

Eigenaars of buurtbewoners van een bijzondere oude boom kunnen van een deskundige boomverzorger gratis advies krijgen over de gezondheidstoestand van de boom.  Noodzakelijk extra onderzoek en gespecialiseerde snoeiwerken worden door het project uitgevoerd mits een beperkte bijdrage van de eigenaar.

Meld je boom aan bij het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Geef de juiste locatie van de boom, stuur enkele foto’s mee en geef meer informatie  over de erfgoedwaarde van de boom. Eigenaars van inventarispanden en -tuinen worden persoonlijk gecontacteerd. Indien de boom in aanmerking komt, maken zij een afspraak.

Meer info

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren

Tine Rijvers, Daaleindestraat 2, 3720 Kortessem - T 011 24 91 58