Dienstencentrum De Kouter

2 senioren (grote weergave)

De hoofdtaak van dienstencentrum De Kouter is de thuissituatie van de Alkenaar ondersteunen. Het dienstencentrum vult deze taak in met een ruim assortiment van activiteiten, afgestemd op de noden van de gebruiker. Omdat De Kouter voornamelijk overdag geopend is, zijn 50-plussers de grootste gebruikersgroep.

De Kouter bereikt drie 'types' 50-plussers

Een eerste groep zijn de zelfstandige en vitale ouderen. Zij gebruiken De Kouter vooral als plaats om samen te leren, te wandelen en te fietsen. Vaak zijn het ook deze mensen die omwille van hun (brug)pensioen wat tijd hebben om als vrijwilliger te helpen.

Mensen met een groeiende afhankelijkheid maken dan weer gebruik van de warme maaltijden. Zij komen naar het praatcafé om leeftijdsgenoten te ontmoeten en hebben de eerste vragen over ouder worden. Zij staan open voor info, begeleiding en ondersteunende diensten, vervoer, poetsdienst, ...

Een derde groep, de afhankelijke ouderen, kennen De Kouter vooral via hun kinderen en/of hun omgeving.
Deze mensen zijn zorgbehoevend en hebben nood aan verschillende vormen van dienstverlening en zijn vaak op zoek naar bijzondere woonvormen. Zij maken gebruik van dagopvang, administratieve ondersteuning, mantelzorgtoelage voor hun zorger, ...

Het dienstencentrum heeft ook een aanbod voor andere specifieke doelgroepen

Zo is er onder andere de gehandicaptenwerking en organiseert het dienstencentrum in samenwerking met de sociale dienst infomomenten voor mantelzorgers. Iedereen is er welkom. 

Geschiedenis van Dienstencentrum De Kouter

De Kouter opende zijn deuren in 1993. De naam verwijst naar het Zuid-Nederlandse woord “kouter” dat voor “een gezellig praatje” staat en naar de oude burelen van het OCMW die zich vroeger in de Koutermanstraat bevonden.
Het aanbod van De Kouter richtte zich toen vooral op bejaarden en gehandicapten.

In 1998 werden de werking en subsidiëring van de dienstencentra opgenomen in het Thuiszorgdecreet. De taken en doelstellingen van de dienstencentra werden uitgebreid tot het ondersteunen van de thuiszorg in een breed perspectief.

Het aanbod van Dienstencentrum De Kouter

  • De jong-seniorenwerking (Actief en 50+).
  • De bejaardengezelschapsdienst.
  • De thuisverzorgers.

Informatieoverzicht

Praktisch

OCMW Dienstencentrum De Kouter

OCMW-Alken
Papenakkerstraat 5
3570 Alken


Tel.011 59 06 70
Fax011 59 29 55
E-mail Visitekaartje Medewerkers

Openingsuren

Maandag 9-12u.
  13-17u.
Dinsdag 9-12u.
  13-17u.
Woensdag 9-12u.
  13-17u.
Donderdag 9-12u.
  13-17u.
Vrijdag 9-17u.

Sluitingsdagen
Openingsuren alle diensten

Diensten

LCP