De nieuwe blauwe zak

Alle plastic verpakkingen in de pmd-zak sinds 1 april 2021

In de pmd-zak mogen op dit moment enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons.
In de nieuwe blauwe zak komen daar ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag je vanaf 1 april allemaal in dezelfde zak sorteren. Alles samen goed voor ongeveer 8 kilogram extra afval in de pmd-zak.

Oude zakken blijven geldig

Wie nog maar net een rol pmd-zakken heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken. De oude zakken blijven nog tot 31 december 2021 geldig. Vanaf 1 april mag je ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen. De nieuwe zakken zullen verkocht worden in dezelfde verkooppunten: uw supermarkt, buurtwinkel, enzovoort. Ze zullen beschikbaar zijn vanaf 15 april. De prijs van de nieuwe zakken blijft dezelfde. Het is niet mogelijk om een volledige rol oude pmd-zakken om te ruilen tegen een nieuwe.

Ook aan de ophaling verandert er niets. Je mag de nieuwe blauwe zak dus op dezelfde dag buitenzetten als vroeger. Anders sorteren dus, met meer comfort.

Wat met zachte plastics op het park?

Plastic verpakkingsafval, zoals een yoghurtpotje of folie, hoort vanaf april in de blauwe pmd-zak. Handig, want zo hoef je zachte plastics niet langer apart te sorteren en naar het recyclagepark te brengen. Daarom staat er in het park sinds april 2021 geen container voor zachte plastics meer.

Heb je oude plastic tuinmeubelen, een plastic emmer of een overschot van een buis? Voor harde niet-verpakkingsplastics verandert er niets: je kan ze achterlaten in de container voor harde plastics in het recyclagepark.

website van Limburg.net

De Nieuwe Blauwe Zak