1 maart: Complimentendag

Jaarlijks wordt op 1 maart "complimentendag" gevierd. Een dag om stil te staan bij wat je aan mensen waardeert: een glimlach, een schouderklopje, iemand zijn/haar enthousiasme of inzet,… en vooral datgene ook uit te spreken. Mensen complimenteren is gratis en doet altijd deugd. Vind je complimenteren niet altijd even gemakkelijk? Ontdek onderstaand enkele tips!

Complimenteren doe je zo

Complimenteren gaat niet iedereen altijd even gemakkelijk af. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat een compliment persoonlijk en oprecht is.

  • Praat, schrijf of sms altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij…’
  • Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.
  • Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede vriend/in bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriend/in maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!
  • Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen, schrijf het dan op.
  • Doe het op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan, geef het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan? Doe het dan onder vier ogen.
  • Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.