Alken dooft ‘s nachts een deel van de openbare verlichting

Gepubliceerd op dinsdag 14 feb. 2023 om 10 u.
Vanaf zondagavond 26 februari wordt een groot gedeelte van de openbare verlichting in Alken tussen 0.00 en 5.00u. gedoofd.

Laat jij de verlichting in jouw woning branden wanneer je gaat slapen? Wellicht niet, op een eventueel nachtlampje voor de kinderen na. Voor de openbare verlichting geldt eigenlijk hetzelfde: het is niet nodig om de hele nacht alle lichten te laten branden. Bovendien kunnen we hier als gemeente flink wat geld mee besparen.

Om de energiekosten te bekampen, is Alken – zoals je misschien al weet – al een tijdje volop bezig met de vervanging van de openbare verlichting door duurzame ledverlichting.

Als gemeente willen we nu echter nog een stapje verder gaan. We gaan daarom vanaf zondagavond 26 februari 2023 een groot deel van de lichten in onze straten en op onze pleinen niet meer de hele nacht laten branden. Concreet houdt die beslissing in dat we, in samenspraak met netbeheerder Fluvius, overgaan naar een situatie waarbij we tussen 0.00u. ’s avonds en 5.00u. ’s morgens een groot deel van de verlichting gaan doven.

Een paar uitzonderingen op deze nieuwe maatregel:

  • Van vrijdag op zaterdagnacht en van zaterdag op zondagnacht geldt dit niet, dan blijft het licht gewoon branden zoals voorheen.
  • Voor de gewestwegen en aangelande straten (de straten die gekoppeld zijn aan een cabine op een gewestweg) verandert er niets. Deze blijven de hele nacht volledig verlicht.

We benadrukken dat het doven (en dimmen) van de verlichting slechts voor een korte verkeersluwe periode (tussen 0.00 en 5.00u.) van toepassing is.  Bovendien levert deze aanpassing ons een aanzienlijke jaarlijkse besparing op voor onze gemeente.

We geven ook graag mee dat we deze ingreep gelijktijdig doen met heel wat van onze omliggende gemeenten/steden.

Zit je toch nog met vragen of bezorgdheden over deze nieuwe maatregel? Dan kan je steeds terecht bij onze dienst omgeving via energielozenachten@alken.be.