"Afghanistan, geen land voor vrouwen"

  • wo 19 oktober 2022 van 19 - 22 u.
Op woensdag 19 oktober om 19 u. verwelkomen we Inge Vrancken.
Zij zal een voordracht geven over
“AFGHANISTAN, GEEN LAND VOOR VROUWEN”
In de zomer van 2021 namen de taliban veel sneller dan verwacht de macht over in Afghanistan. Duizenden Afghanen probeerden zo snel mogelijk hun land te verlaten. Ze wisten wat het betekent voor vrouwen, kritische stemmen, activisten en minderheden om onder de taliban te moeten leven. Eén jaar later blijkt dat ze zich niet vergist hadden. Afghanistan zit economisch aan de grond. De rechten van vrouwen worden elke dag meer beknot.
Waarom beslisten de Amerikanen om zich terug te trekken uit Afghanistan, had het anders kunnen lopen? Hoe is om nu te leven in Afghanistan en wat kan of moet er gebeuren om het land weer op de rails te krijgen? Inge Vrancken, journalist VRT NWS, legt uit en vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen van Afghaanse mannen en vrouwen ginds en hier.
Inge Vrancken (Hasselt, 1972) groeide op in Alken. Na haar studies in Antwerpen, werkte ze voor de regionale omroep ROB-TV (Leuven). In 1999 ging ze voor VRT werken, voor ‘Mijn Gedacht’ en ‘Karrewiet’ (Ketnet) en vervolgens voor Het Journaal. Van 2016 – 2020 was Inge hoofdredacteur van het Journaal. Haar hart ligt vooral bij het veldwerk en in het najaar van 2020 ging ze weer als buitenlandjournalist aan het werk om verslag te brengen uit het Midden-Oosten en over mensen- en vrouwenrechten.
In 2021 maakte ze samen met Rudi Vranckx de documentaire “Syrië, de giftige oorlog “, over het gebruik van chemische wapens in Syrië (Canvas & vrt max).

Plaats: Sint-Jorisheem te Alken
Inschrijving: bij het secretariaat Piet Claesen via mail pietclaesen@skynet.be of tel. 011/597787 vóór 17 oktober.
Prijs: 5 € voor leden, 10 € voor niet-leden.

Locatie

gc Sint-Jorisheem
Hendriksveldstraat z/n , 3570 Alken

Prijs

  • Basistarief 5
  • Niet-leden 10

Leeftijd

vanaf 55 tot 99 jaar

Organisatie

NEOS Alken
Kerkstraat 11 , 3570 Alken